Makaron z sosem z sera pleśniowego

Makaron z sosem z sera pleśniowego

To jeden z najprostszych przepisów na blogu! Makaron z sosem z sera pleśniowego pokochacie natychmiast.

Przygotowanie eleganckiego dania w 15 minut jest niemożliwe? Jak najbardziej możliwe i to bez karkołomnych akrobacji! Oto dowód! Taki makaron to jednak nie tylko świetne w smaku danie, ale i banalne w przygotowaniu. Gdy potrzebujesz po ciężkim dniu zrobić coś wyjątkowo prostego w wykonaniu lub po prostu masz leniwy dzień , to ten makaron jest właśnie dla ciebie.

Przepis na makaron z sosem z sera pleśniowego

Składniki na makaron z sosem z sera pleśniowego:

  • 300 gramów makaronu (dowolny kształt)
  • Jedna cebula
  • Jeden ząbek czosnku
  • 100 mililitrów białego wina
  • 200 gramów sera pleśniowego
  • małe opakowanie śmietany (18 procent) lub jogurtu naturalnego
  • Sól
  • Pieprz
  • 80 gramów orzechów włoskich
  • Bazyliowe pesto.

Jak zrobić makaron z sosem z sera pleśniowego?

Przygotowania zaczynamy od ugotowania makaronu. Wybierzcie sobie ilość i kształt, na jaki macie ochotę. Ja zdecydowałam się zaszaleć, czyli wybrałam lasagne. To naprawdę ciekawa forma wykorzystania makaronu, który zazwyczaj jemy tylko w formie zapiekanki.

Następnie w osobnym garnku przygotowujemy sos. Delikatnie podduszamy drobno posiekana cebulkę i ząbek czosnku. Po kilku chwilach dodajemy ok 100 mililitrów białego wina, doprowadzamy do wrzenia, a następnie dodajemy pokruszony ser pleśniowy i zalewamy kubeczkiem jogurtu naturalnego lub śmietany 18 procent. Gotujemy kilka chwil na małym ogniu do momentu gdy ser się rozpuści.

Gdy większość pracy jest już w zasadzie za nami, solimy i dodajemy sporą ilość świeżo zmielonego pieprzu. Pamiętajcie jednak, że dzięki serowi sos powinien być i tak już dosyć słony. Następnie gotowe danie posypujemy niewielkimi kawałkami sera oraz uprażonymi na suchej patelni i pokruszonymi orzechami włoskimi. Żeby nie zamykać się w jednym smaku, proponuję wszystko delikatnie skropić bazyliowym pesto które dobrze przełamie smaki. I tyle, oto cała filozofia.

Zobacz inne przepisy na makaron:

Zobacz ostatnie przepisy:



KOMENTARZE