Makaron z masłem szałwiowym

Makaron z masłem szałwiowym

Kiedy wracam do domu po całym dniu pracy, makaron jest jedną z moich ulubionych opcji obiadowych. Jego przygotowanie zajmuje zwykle kilkanaście minut, a w efekcie macie naprawdę smaczny i sycący posiłek, który przy dobrych wiatrach może wystarczyć na kilka dni.

Bo właśnie tak bardzo często zdarza mi się zrobić – część zjeść jako obiadoklację, a część zostawić na kolejny dzień do zabrania w pudełku do pracy. Polecam wam serdecznie to rozwiązanie, gdyż w ten sposób możecie zaoszczędzić naprawdę masę czasu.

Jeśli lubicie makarony z sosami, pamiętajcie że możecie je przygotować z wyprzedzeniem, a następnie poporcjować je i zamrozić.

Warto też wziąć pod uwagę, że nie każdy makaron musi zostać podany z długo gotowanym, zawiesistym sosem. Czasem wystarczy wymieszać ze sobą kilka naprawdę prostych składników, które zostaną połączone z makaronem niedużą ilością oliwy z oliwek lub masła.

Tak właśnie jest w przypadku tego przepisu. Makaron z masłem szałwiowym na pewno szybko wpadnie na listę waszych ulubieńców. Głęboki, orzechowy aromat szałwii i palonego masła natychmiast wprowadzi was w dobry humor. A do tego jeszcze spora porcja szpinaku oraz pomidorów i jesteście w niebie. Gwarantuję, że nie pożałujecie, gdy zrobicie to danie.

Przepis na makaron z masłem szałwiowym

Składniki na makaron z masłem szałwiowym

  • 300 g makaronu świderki
  • 80 g orzechów włoskich
  • 80 g masła 
  • garść świeżych listków szałwii (ewentualnie rozmarynu)
  • 10 suszonych pomidorów
  • 2-3 garści świeżego szpinaku
  • sól, świeżo mielony pieprz

Jak zrobić makaron z masłem szałwiowym

Makaron ugotuj al dente, zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. 

Orzechy posiekaj grubo, a następnie upraż na suchej patelni. Przesyp je do miseczki. Suszone pomidory pokrój w cienkie paseczki. 

Na dużej patelni rozpuść masło, a następnie wrzuć do niego listki świeżej szałwi. Po kilkudziesięciu sekundach listki powinny się ładnie usmażyć i stać się chrupiące. Uważaj tylko aby ich nie spalić. 

Po tym czasie na patelnię dodaj uprażone orzechy, suszone pomidory, szpinak oraz makaron. Całość dokładnie wymieszaj i podsmażaj przez około 1-2 minuty, aby szpinak stracił swoją objętość. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Podawaj natychmiast.

Zobacz też inne przepisy na makaron

Zobacz też najnowsze przepisy:



KOMENTARZE