Makaron z masłem szałwiowym
Kiedy wracam do domu po całym dniu pracy, makaron jest jedną z moich ulubionych opcji obiadowych. Jego przygotowanie zajmuje zwykle kilkanaście minut, a w efekcie macie naprawdę smaczny i sycący posiłek, który przy dobrych wiatrach może wystarczyć na kilka dni.
Bo właśnie tak bardzo często zdarza mi się zrobić – część zjeść jako obiadoklację, a część zostawić na kolejny dzień do zabrania w pudełku do pracy. Polecam wam serdecznie to rozwiązanie, gdyż w ten sposób możecie zaoszczędzić naprawdę masę czasu.
Jeśli lubicie makarony z sosami, pamiętajcie że możecie je przygotować z wyprzedzeniem, a następnie poporcjować je i zamrozić.
Warto też wziąć pod uwagę, że nie każdy makaron musi zostać podany z długo gotowanym, zawiesistym sosem. Czasem wystarczy wymieszać ze sobą kilka naprawdę prostych składników, które zostaną połączone z makaronem niedużą ilością oliwy z oliwek lub masła.
Tak właśnie jest w przypadku tego przepisu. Makaron z masłem szałwiowym na pewno szybko wpadnie na listę waszych ulubieńców. Głęboki, orzechowy aromat szałwii i palonego masła natychmiast wprowadzi was w dobry humor. A do tego jeszcze spora porcja szpinaku oraz pomidorów i jesteście w niebie. Gwarantuję, że nie pożałujecie, gdy zrobicie to danie.
Przepis na makaron z masłem szałwiowym
Składniki na makaron z masłem szałwiowym
- 300 g makaronu świderki
- 80 g orzechów włoskich
- 80 g masła
- garść świeżych listków szałwii (ewentualnie rozmarynu)
- 10 suszonych pomidorów
- 2-3 garści świeżego szpinaku
- sól, świeżo mielony pieprz
Jak zrobić makaron z masłem szałwiowym
Makaron ugotuj al dente, zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
Orzechy posiekaj grubo, a następnie upraż na suchej patelni. Przesyp je do miseczki. Suszone pomidory pokrój w cienkie paseczki.
Na dużej patelni rozpuść masło, a następnie wrzuć do niego listki świeżej szałwi. Po kilkudziesięciu sekundach listki powinny się ładnie usmażyć i stać się chrupiące. Uważaj tylko aby ich nie spalić.
Po tym czasie na patelnię dodaj uprażone orzechy, suszone pomidory, szpinak oraz makaron. Całość dokładnie wymieszaj i podsmażaj przez około 1-2 minuty, aby szpinak stracił swoją objętość. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Podawaj natychmiast.