Okruszkowy makaron

Okruszkowy makaron

Wiadomo, nie raz bywa tak, że człowiek nie zdąży, zapomni lub znajdzie sobie milion innych powodów żeby nie wybierać się na zakupy. Zostaje wtedy tylko kombinowanie lub odgrzebywanie w pamięci ultraekonomicznych przepisów.

Pierwszy raz zobaczyłam ten przepis w książce Pasta & Co, wydał mi się zaskakująco porosty, ale też godny zapamiętania jako jeden z tych „na gorsze czasy”. Nie miałam co do niego zbyt wysokich oczekiwań i jakież było moje zdziwienie kiedy zrobiłam go po raz pierwszy.

Przepis na okruszkowy makaron

Składniki na okruszkowy makaron:

  • 300 gramów makaronu
  • Dwa ząbki czosnku
  • Dwie kromki ciemnego chleba
  • Masło
  • Sól
  • Pieprz
  • Bazylia
  • Tymianek
  • 50 gramów sera żółtego
  • Szczypiorek
  • Opcjonalnie: 4 pokrojone w kostkę plastry boczku/szynki, jajko sadzone, kiełki. ziarna słonecznika.

Jak zrobić okruszkowy makaron?

Tak na prawdę potrzeba nam niewiele, a produkty nam potrzebne znajdą się w nawet najbardziej ogołoconej kuchni. Przygotowanie go trwa tyle co ugotowanie makaronu dlatego warto od tego zacząć. Następnie w robocie kuchennym ucieramy dwa ząbki czosnku (ci mniej leniwi mogą go ładnie posiekać). Do czosnku dorzucamy dwie kromki ciemnego chleba (poleca m te na prawdę bardzo ciemne i orkiszowe, chociaż tak na dobrą sprawę nada się każdy).

Wszystko miksujemy tak aby uzyskać niewielkie okruszki. Chleb podsmażamy na maśle tak aby był chrupki. Doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i tymiankiem. Zaraz po odcedzeniu, na patelnię wrzucamy wilgotny makaron i obtaczamy go w chlebie. Smaczny i pachnący obiad jest już właściwie gotowy.

Taka baza daje nam właściwie nieograniczone pole do urozmaiceń. Najczęściej makaron posypuję startym serem i szczypiorkiem. Polecam też dodanie np. podsmażonego boczku lub szynki, uprażonych ziaren słonecznika, kiełków a nawet położenie na makaronie jajka sadzonego o lekko ściętym żółtku.

Zobacz też inne przepisy na makaron:

Zobacz najnowsze przepisy:



KOMENTARZE