Makowa fantazja – ciasto na święta

Makowa fantazja – ciasto na święta

Makowa fantazja wymaga od nas nieco zachodu, ale gwarantuję wam, że wysiłek się opłaca.

Świąteczne ciasta to nie tylko makowiec, piernik i sernik. Na tak doniosłe okazje warto poświęcić trochę czasu i poeksperymentować w kuchni. W moim przypadku efektem takich eksperymentów było ciasto Makowa Fantazja, które kiedyś jadłam też na imieninach cioci.

Ciasto makowa fantazja

Ciasto makowa fantazja – przepis

Ciasto makowa fantazja – składniki:

Na foremkę 25 x 35 cm

 

Biszkopt makowy:

  • 8 jajek
  • 2 białka
  • 180 g cukru
  • 160 g mąki pszennej
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 4-5 łyżek maku (w zależności o tego, jaki efekt chcecie osiągnąć)
  • 1 cukier waniliowy
  • łyżeczka ekstraktu migdałowego
  • szczypta soli

Masa śmietanowa

  • 300 ml śmietany kremówki (30%)
  • 250 g serka mascarpone (ew. kremowego serka śmietankowego)
  • 4 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny

Masa pomarańczowa:

  • Sok wyciśnięty z 1 pomarańczy (ok. 100 ml)
  • Skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 200 g masła
  • 900 ml soku marchewkowo-pomarańczowego (typu Kubuś)
  • 3 budynia waniliowe
  • 5 łyżek cukru

Masa marcepanowa:

  • ok. 300 g masy marcepanowej
  • cukier puder do podsypania

Polewa

  • 90 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • łyżka płynnego miodu

Dodatkowo:

  • czekoladowe gwiazdki do dekoracji

 

Jak zrobić ciasto makowa fantazja

 

Biszkopt makowy:

Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywno z dodatkiem szczypty soli, a następnie dodaj cukier, cukier waniliowy oraz ekstrakt migdałowy i cały czas miksuj, do momentu aż uzyskasz gładką i lśniącą pianę. Następnie zacznij stopniowo dodawać żółtka. Oba rodzaje mąki przesiej przez sitko, a następnie stopniowo zacznij dodawać ją do masy jajecznej razem z makiem. Od tego momentu mieszaj ciasto ręcznie, tak aby możliwie jak najbardziej je napowietrzyć.

Masę na biszkopt makowy przełóż do foremki o rozmiarze ok. 25 x 35 cm, włożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 170 stopni przez oko. 20 – 25 minut (do suchego patyczka). Biszkopt studź w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Po całkowitym ostudzeniu, przekrój go na trzy blaty.

Masa marcepanowa:

Marcepan przełóż do woreczka spożywczego. Szczelnie go zawiąż, a następnie włóż na kilka minut do garnka z gorącą wodą. Kiedy marcepan zmięknie i stanie się plastyczny, przełóż go na stolnicę wysypaną niedużą ilością cukru pudru. Rozwałkuj marcepan na grubość ok. 0,5-1 cm, tak aby wymiarem pasował do blaszki, w której przygotowujesz ciasto.

Masa pomarańczowa:

Odlej około pół szklanki soku Kubuś – rozrób w niej budynie. Pozostały sok zagotuj razem ze skórką pomarańczową oraz sokiem z pomarańczy. Kiedy zacznie się gotować, dodaj budynie rozrobione w soku. Dokładnie mieszaj do momentu uzyskania jednolitej, gęstej masy bez grudek. Odstaw do całkowitego wystygnięcia.

Kiedy budyń będzie chłodny, ubij masło razem z cukrem na jasną, puszystą masę, a następnie dodawaj po łyżce budyniu, nie przestając miksować. Mieszaj do momentu uzyskania jednolitej masy. Odstaw w chłodne miejsce.

Masa śmietanowa:

Żelatynę zalej 4 łyżkami wody, odstaw aby nasiąkła. Następnie zalej namoczoną żelatynę 4 łyżkami wrzątku i mieszaj, aby dokładnie się rozpuściła (w razie potrzeby możesz ją nieco podgrzać w mikrofalówce lub na niewielkim gazie)

Ubij śmietankę razem z cukrem na sztywno, a następnie dodaj serek mascarpone i ubijaj jeszcze przez kilka chwil, aby wszystkie składniki się połączyły. Dodaj także rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszaj.

Polewa czekoladowa:

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (w metalowej lub szklanej misce, postawionej nad garnkiem z gotującą się wodą). Do rozpuszczonej czekolady dodaj miód oraz śmietanę. Podgrzewaj często mieszając, do momentu uzyskania jednolitej polewy.

Złożenie ciasta:

W foremce, w której piekłaś biszkopt wyłóż pierwszy blat biszkoptowy. Następnie ułóż na nim marcepan. Przykryj go biszkoptem, a na nim rozsmaruj masę pomarańczową. Przykryj ją ostatnim blatem z biszkoptu. Następnie na wierzchu ciasta rozsmaruj masę śmietanową. Całość udekoruj polewą czekoladową oraz gwiazdkami z białej czekolady. Ciasto powinno chłodzić się w lodówce minimum 8 godzin, chociaż dobrze będzie jeśli postoi w zimnie całą dobę.

 

Zobacz też inne przepisy na ciasta

> Idealny biszkopt

> Cytrynowiec

> Piernik z marcepanem

> Murzynek z gruszkami

> Tarta z musem czekoladowym

> Sernik z brzoskwiniami

 



KOMENTARZE