Marmolada cebulowa

Marmolada cebulowa

Marmolada cebulowa pojawiła się tutaj już w kilku wpisach (m.in w „płaczącym schabie” oraz w tych tostach). Postanowiłam poświęcić jej osobny wpis, bo bardzo często mnie o nią pytaliście. 

Ten przepis wymaga od Was trochę czasu i uwagi, ale za jednym razem możecie przygotować większą ilość marmolady, którą potem możecie wykorzystać jako świetny dodatek do mięs, tart i kanapek. 

Potrzebujemy

  • 3 duże cebule
  • 3 klarowanego masła lub oleju
  • 1/4 łyżeczki soli
  • duża szczypta cukru
  • 50 ml wytrawnego czerwonego wina
  • łyżka sosu worcestershire (opcjonalnie)
  •  

Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka. Następnie wrzucamy ją na patelnię, na której wcześniej rozpuściliśmy masło. Posypujemy solą oraz cukrem dzięki czemu nie powinna się przypalić i łatwiej ja skarmelizujemy.

Cebulę musimy podsmażać na niewielkim ogniu często mieszając. Zajmie to ok. 30-40 minut. Kiedy nabierze głębokiego, bursztynowego koloru możemy dodać do niej sos worcestershire oraz wino. Gdy nadmiar płynu odparuje, a cebula zgęstnieje mamy gotową marmoladę. Możecie zużyć ją od razu lub przechowywać w zapasteryzowanych słoiczkach.



KOMENTARZE