Marynowane rydze

Marynowane rydze

Wrzesień to najlepszy czas, aby przygotować marynowane rydze. Będziecie mogli cieszyć się ich smakiem przez cały rok.

Niestety, cierpię na tę przypadłość, że zupełnie nie widzę grzybów w lesie. Dosłownie mogłabym się o nie potknąć. No cóż. Już jakiś czas temu pogodziłam się z tym, że grzybobranie to dla mnie głównie przechadzka po lesie. Za to mój tata ma do tego konkretną smykałkę i każdego roku dostaję od niego spory zapas najróżniejszych grzybów.

Kiedy zobaczyłam piękne, małe rydze, od razu pomyślałam sobie, że idealnie sprawdzą się w przyszłości, jako przekąska na imprezie. Marynowane rydze to prawdziwy rarytas, więc jeśli tylko uda Wam się kupić (a może jeszcze lepiej: nazbierać) ładne grzyby, część z nich koniecznie wykorzystajcie w ten sposób.

Marynowane rydze

Przepis na marynowane rydze

Składniki na marynowane rydze:

ok. 6 słoiczków po 200 ml

  • ok. 500-700 g rydzów
  • 3 łyżeczki ziarenek gorczycy
  • 1 cebula

Marynata:

  • 750 ml wody
  • 120 ml octu
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 płaska łyżka soli
  • 2 listki laurowe
  • 3-4 kulki ziela angielskiego
  • 1/4 łyżeczki ziarenek pieprzu

Jak zrobić marynowane rydze

Grzyby dokładnie oczyść – większe zanieczyszczenia usuń pędzelkiem, a następnie opłucz je szybko pod bieżącą wodą. Zalej je wodą, tak aby rydze były lekko przykryte. Doprowadź do wrzenia i obgotuj grzyby przez około 10 minut.

W międzyczasie przygotuj marynatę. Wszystkie jej składniki wymieszaj ze sobą i zagotuj. Po doprowadzeniu do wrzenia, zalewę lekko ostudź.

W każdym ze słoiczków umieść ok. pół łyżeczki ziarenek gorczycy oraz plaster cebuli. Dodaj odcedzone rydze – postaraj się nie upychać ich zbyt mocno i gęsto.

Zalej rydze przestudzoną zalewą. Do każdego ze słoiczków dodaj także ziarenka pieprzu i ziela angielskiego, które gotowały się w zalewie. Marynata powinna całkowicie przykryć rydze.

Dno dużego garnka wyłóż ściereczką. Ułóż na niej słoiczki, a następnie wypełnij garnek wodą do ok. 3/4 wysokości słoików. Gotuj słoiki przez ok. 15 minut, a następnie wyjmij je z garnka i odstaw do góry dnem do wystygnięcia.

Marynowane rydze nadają się do zjedzenia po około 3-4 tygodniach. W spiżarni mogą postać bardzo długo.

Zobacz także inne przepisy na przetwory

> Czekośliwka – powidła z czekoladą

> Klasyczne powidła

> Dżem morelowy z kardamonem

> Marynowane rzodkiewki

> Ćwikła z chrzanem



KOMENTARZE