Muffinki na maślance z porzeczkami i kruszonką

Muffinki na maślance z porzeczkami i kruszonką

Wspominałam kiedyś, że jestem prawdziwym porzeczkoholikiem? Uwielbiam czerwone porzeczki i mogłabym je jeść bez końca. Kilka lat temu kazałam tacie obsadzić nimi działkę i w ten sposób co lato mam zapewnione gigantyczne dostawy porzeczek, bo tata zgodził się spełnić prośbę, ale pod warunkiem, że całe plony sobie sama przerobię. Tak więc co roku moja kuchnia zamienia się w porzeczkowe królestwo – kombinuję, piekę i przetwarzam. Zawsze wychodzi coś niesłychanie pysznego.

Ostatnio postawiłam na babeczki, bo nie mogłam się powstrzymać przed wykorzystaniem papilotek, które przywiozłam z Ustki (tak tak blogerka kulinarna nie zbiera muszelek, ani nie przywozi piachu znad morza, za pamiątki służą kolejne garnki;)) Jeśli będziecie przygotowywać te muffinki oczywiście jako bazę możecie wykorzystać klasyczny przepis na muffinki, który podawałam Wam tutaj. Ja jednak zdecydowałam się tym razem wykorzystać maślankę, która nadaje im zupełnie inny smak. Wypróbujcie sami.

Potrzebujemy:

  • 250 ml maślanki
  • 125 ml stopionego masła
  • 2 jajka
  • 3 łyżeczki ekstraktu wanilowego
  • 1 cukier waniliowy
  • 0,5 szklanki brązowego cukru (możecie użyć też zwykłego)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g mąki
  • szklanka czerwonych porzeczek (a nawet więcej :))

Kruszonka:

  • łyżka masła
  • 1,5 łyżki mąki
  • łyżeczka cukru

Z muffinkami sprawa zawsze jest niezwykle prosta. Zaczynamy od wymieszania wszystkich suchych składników a w osobnej misce wszystkich mokrych składników (poza porzeczkami). Następnie łączymy suche i mokre składniki niezbyt dokładnie. Gdy wyjdzie nam względnie jednolita masa (może mieć grudki) dodajemy porzeczki i ostrożnie mieszamy, tak aby nie porozgniatać owoców.

Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami, Każdą napełniamy mniej więcej do wysokości 3/4 ciastem. Z wierzchu posypujemy jeszcze kilkoma porzeczkami.

W osobnej miseczce ucieramy ze sobą składniki na kruszonkę. Nie musi wyjść z tego bardzo zwarte ciasto. Posypujemy kruszonką każą babeczkę.

Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W zależności np. od wydajności naszego piekarnika lub wilgotności porzeczek czas może się zmieniać, dlatego warto zastosować metodę „suchego patyczka”. Zrumieniona kruszonka też będzie niezawodnym znakiem, że babeczki są gotowe :)



KOMENTARZE