Muffinki waniliowe – przepis podstawowy

Muffinki waniliowe – przepis podstawowy

Lubię mieć w zanadrzu kilka takich przepisów, które same w sobie są pyszne, a po dodaniu zaledwie paru składników mogą zmienić się w prawdziwą bombę. Dzisiaj przedstawiam wam właśnie taki przepis. 

Muffinki i cupcake podbijają serca wszystkich osób, które kochają słodkości. W zasadzie u podstaw wszystkich przepisów leży jeden, podstawowy, który znajdziecie poniżej. Możecie zaserwować je bliskim już w takiej postaci, ale dodając inne składniki np. skórki cytrusowe, orzechy lub czekoladę możecie stworzyć swoje własne cudeńka. Eksperymentujcie i dzielcie się efektami :)

Zauważcie, że w tym przepisie wykorzystuję olej rzepakowy. Możecie użyć innego, jednak uważam, że ten jest zdecydowanie najzdrowszy. Pamiętajcie, że olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego w mojej kuchni zawsze gra pierwsze skrzypce.

Potrzebujemy:

  • 250 ml mleka
  • 125 ml oleju rzepakowego
  • 2 jajka
  • 3 łyżeczki ekstraktu wanilowego
  • 1 cukier waniliowy
  • 0,5 szklanki brązowego cukru (możecie użyć też zwykłego)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g mąki

Przygotowanie tych babeczek jest dziecinnie proste. Dosłownie. Dlatego będzie to też świetny sposób na zajęcie w kuchni najmłodszych.

Wystarczy, że zmieszacie ze sobą w jednej misce mokre składniki, a w drugiej te suche. Następnie wymieszajcie ze sobą zawartości obu misek. Nie musicie robić tego bardzo dokładnie. Wystarczy aby powstała względnie jednolita masa.

Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami. Masę przekładamy mniej więcej do 3/4 ich wysokości. Pieczemy ok. 20 minut w 200 stopniach*

*Zauważyłam, że w sylikonowych foremkach ten czas bywa nieco dłuższy, dlatego zdajcie się na instynkt i pieczcie je do momentu aż wbity w nie patyczek będzie wychodził suchy.



KOMENTARZE