Muffinki z żurawiną i oscypkiem

Muffinki z żurawiną i oscypkiem

A gdyby tak pojechać w góry? Cóż, w ten weekend nie udało mi się wyrwać do Zakopanego, ale za to zdążyłam przygotować pyszne wytrawne muffinki, które smakują jak pod Tatrami.

Właśnie z tego powodu postanowiłam przygotować dla was obłędnie smaczne babeczki bananowe z krówkami. Tym razem w przepisie wykorzystałam kruche, ale tylko dlatego, że moje ulubione, ciągnące, zostawiłam sobie do podjadania w czasie gotowania.

Przepis na babeczki bananowe z krówkami

  • 250 g mąki
  • 100 g kruchych krówek
  • 3 dojrzałe banany
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Jak zrobić babeczki bananowe z krówkami?

Banany obierz ze skórki i podziel na mniejsze części. Zmiksuj je razem z jajkami i cukrem na gładką masę. Krówki pokrój na mniejsze kawałki (pozostaw kilka do dekoracji). W niewielkim garnuszku rozpuść masło. Wymieszaj ze sobą mąkę, cukier, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia, a następnie dodaj do nich masę bananowo jajeczną. Wymieszaj całość, do momentu połączenia się wszystkich składników. Na samym końcu dodaj posiekane krówki. Lekko wymieszaj.

Przełóż masę do sylikonowych foremek, tak aby każda z nich była wypełniona do ¾ wysokości. Piecz przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu, oprósz babeczki cukrem pudrem i udekoruj posiekanymi krówkami.



KOMENTARZE