Muffinki z żurawiną i oscypkiem

Muffinki z żurawiną i oscypkiem

A gdyby tak pojechać w góry? Cóż, w ten weekend nie udało mi się wyrwać do Zakopanego, ale za to zdążyłam przygotować pyszne wytrawne muffinki, które smakują jak pod Tatrami.

Muffinki z oscypkiem i żurawiną doskonale sprawdzą się na śniadanie, dając wam energię na cały dzień.

Przepis na wytrawne muffinki z oscypkiem i żurawiną

  • 200 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu
  • ½ szklanki oleju
  • ½ szklanki mleka lub maślanki
  • 2 jajka
  • 4 średniej wielkości oscypki
  • 90 g żurawiny

Jak zrobić wytrawne muffinki z oscypkiem i żurawiną

Wymieszaj ze sobą mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawy. W osobnym naczyniu roztrzep jajka, dodaj do nich olej oraz mleko i dokładnie wymieszaj. Następnie stopniowo zmieszaj ze sobą mokre i suche składniki. Na samym końcu dodaj posiekaną żurawinę oraz oscypki pokrojone w średniej wielkości kostkę. Wymieszaj dokładnie.

Przełóż masę do ¾ wysokości sylikonowych foremek. Piecz w temperaturze 160 stopni przez ok. 30 minut. Podawaj na ciepło lub lekko przestudzone.



KOMENTARZE