Najlepsza kawa mrożona

Najlepsza kawa mrożona

Znam bardzo mało osób, które niezbyt lubią kawę. Ja nie wyobrażam sobie bez niej poranka i w ogóle lubię ją pod każdą postacią (pamiętacie kawową panna cottę?).

Ta fala upałów zmusiła mnie do przerzucenia się na mrożoną kawę, ale co zrobić żeby nie była rozwodniona? Wystarczy prosty trik i jeśli go jeszcze nie znacie, to zapewniam Was, że go pokochacie!

Idealna kawa mrożona

Dzisiaj obejdzie się bez proporcji. Wystarczy, że kilka łyżeczek ulubionej kawy rozpuszczalnej rozpuścicie w niezbyt dużej ilości wody (ok. 1/2  – 3/4 kubka). Pamiętajcie, że ten napar powinien być zdecydowanie mocniejszy niż kawa jaką zazwyczaj pijecie, bo z tej ilości wyjdzie kilka kaw. Jeśli słodzicie kawę, najlepiej zróbcie to na tym etapie.

Kawę rozlejcie do pojemnika na kostki lodu. Jeśli chcecie urozmaicić jej smak możecie dodać do niej np. startą skórkę z pomarańczy lub cytryny (niewielką ilość) świetnie sprawdzi się też kilka kropel gęstego syropu orzechowego wlanego na dno każdej z kostek. Teraz wystarczy już tylko wszystko zamrozić.

Do wysokich szklanek włóżcie kilka kawowych kostek (ilość zależy od tego jak mocną kawę chcecie uzyskać. Świetnie będzie pasować także gałka lodów waniliowych. Całość zalejcie mlekiem i już możecie cieszyć się najlepszą mrożoną kawą.



KOMENTARZE