Najlepsze ciasto marchewkowe z mandarynkami

Najlepsze ciasto marchewkowe z mandarynkami

Tak długo zabierałam się za zrobienie ciasta marchewkowego, że aż trudno określić kiedy ten zamiar pojawił się w mojej głowie.

Wszyscy zachwalali, że niebiańskie, cudowne itd. itd., a ja ciągle miałam w pamięci breję, która była efektem mojej pierwszej przygody z tym ciastem. Postanowiłam nie dać za wygraną, tym razem zrobić wszystko tak jak być powinno. Efekt faktycznie był niebiański.

Potrzebujemy

  • szklankę mąki pszennej
  • 3 małe jajka
  • 2 szklanki startej marchewki
  • 1 jabłko
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • pół szklanki cukru
  • 100 g masła lub pół szklanki oleju
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki zmielonych goździków
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
  • pół łyżeczki suszonego imbiru

 

  • 150 g serka naturalnego homogenizowanego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • pół szklanki cukru pudru

 

 

Roztrzepane jajka dodajemy do startej marchewki. Dodajemy do niej również starte jabłko, skórkę z pomarańczy i orzechy włoskie. Następnie wlewamy lekko przestudzone, roztopione masło lub olej. Dokładnie mieszamy. Kolejnym krokiem jest wsypanie mąki, cukru, sody oraz wszystkich przypraw.  Wyrabiamy kilka chwil, do uzyskania jednolitej masy. Jeśli będzie zbyt rzadka koniecznie dodajcie mąki.

Masę przekładamy do wysmarowanej masłem foremki i pieczemy w 180 stopniach ok. 20 minut (dopóki wbity w ciasto patyczek nie będzie wychodził suchy).

Ciasto studzimy, a następnie smarujemy pastą powstałą z połączenia serka, cukru oraz ekstraktu waniliowego. Ozdabiamy kandyzowanymi mandarynkami.

 



KOMENTARZE