Placki z cukinii i ziemniaków

Placki z cukinii i ziemniaków

Wow. Dawno nie miałam tak długiej przerwy w blogowaniu. Ale chyba każdemu od czasu do czasu należy się urlop? I to taki porządny bez Internetu i telefonów. Nawet nie spodziewałam się jak takie oderwanie od cywilizacji może naładować akumulatory. Tylko szum fal i gorący piasek :)

Teraz udało mi się przełamać szok po powrocie i mogę ze zdwojoną siłą wracać do działania. Sama nie wiedziałam, który z przepisów zaserwować Wam jako pierwszy.Ostatecznie padło na moje ulubione placki z cukinii. Kiedyś sprawiały mi bardzo dużo problemów. Głównie ze względu na wodę jaką puszcza cukinia.

Rozwalały się na patelni i zupełnie nie dało się ich przewrócić. Katastrofa. Ale nie poddawałam się, bo nawet te niezbyt apetycznie wyglądające skrawki zeskrobywane z patelni były bardzo pyszne. Wystarczyło tylko dopracować ich formę. Trochę prób i błędów pozwoliło stworzyć niezawodną metodą. Teraz zawsze się udają i są niesamowicie pyszne.

.

Placki z cukinii i ziemniaków

Potrzebujemy:

 

  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia

Dodatkowo

  • 3-4 łyżki kremowego serka śmietankowego
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżka ziół prowansalskich

Od czego zacząć? Oczywiście od cukinii. Nie musicie jej koniecznie obierać wystarczy ją dokładnie umyć, a dodatkowo Wasze placuszki zyskają trochę koloru. Przekrójcie ją na pół i przy pomocy łyżki wybierzcie nasiona i ich gąbczastą otoczkę znajdujące się w środku. Zetrzyjcie cukinię na tarce o grubych oczkach. Następnie oprószcie solą, wymieszajcie i odstawcie na sitku na minimum pół godziny. W tym czasie cukinia zmięknie i puści sporo wody.

Ziemniaki obierzcie i też zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach. Dodajcie do nich cukinię,którą wcześniej jeszcze dodatkowo wycisnęliście w rękach (poczujecie kiedy będzie sucha). Dodajcie mąkę, pieprz i czosnek przeciśnięty przez praskę lub starty na najdrobniejszych oczkach tarki. Dodajcie również roztrzepane jajko.Wszystko dokładnie ze sobą wymieszajcie. Masa powinna być gęsta, więc w razie potrzeby dodajcie więcej mąki. Spróbujcie również czy odpowiada Wam ilość soli.

Na patelni rozgrzewamy olej. Uważajcie jednak z jego ilością, bo cukinia jest jak gąbka i wciągnie niemal każdą ilość tłuszczu. Na mocno rozgrzany olej wykładajcie łyżką dosyć grube placuszki. Smażcie z obu stron na złoty kolor, a po zdjęciu z patelni wyłóżcie je na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Placuszki podajemy na gorąco, razem z dipem, który powstał ze zmiksowania serka z czosnkiem i ziołami.



KOMENTARZE