Nalewka z czerwonych porzeczek

Nalewka z czerwonych porzeczek

Ten przepis wymaga nieco cierpliwości. Jednak warto poczekać, bo nalewka z czerwonych porzeczek jest tego warta.

W tym roku porzeczki na działce mojego taty wyjątkowo obrodziły. To świetna okazja, aby ponownie zrobić nalewkę porzeczkową. Zróbcie, a nie pożałujecie.

Nalewka z czerwonych porzeczek

Przepis: nalewka z czerwonych porzeczek

Nalewka z czerwonych porzeczek – składniki

  • 2 kg czerwonych porzeczek
  • 1,5 l alkoholu (60%)
  • 400 g cukru
  • 1 laska wanilii
  • 1 laska cynamonu

Nalewka z czerwonych porzeczek – jak zrobić?

Porzeczki dokładnie umyj, oczyść z liści i pozbaw gałązek. Przełóż je do dużego, szklanego słoja, a następnie dodaj cynamon i wanilię oraz zalej je alkoholem. Szczelnie zakręć i odstaw do maceracji w ciemne miejsce na 8 tygodni. W tym czasie raz na kilka dni zamieszaj słojem.

Po 8 tygodniach zlej alkohol, zakręć dokładnie i odstaw w ciemne miejsce. Owoce, które moczyły się w alkoholu zasyp cukrem i odstaw na kolejne 2 tygodnie. Tym razem codziennie mieszaj słojem, aby cukier całkowicie się rozpuścił.

Po 2 tygodniach zlej sok, jaki puściły owoce. Porzeczki przełóż na kilka warstw gazy, a następnie dokładnie odsącz, zachowując wszystkie soki.  Następnie połącz je z alkoholem, jaki zlałeś 2 tygodnie wcześniej i dokładnie wymieszaj.

Tak przygotowana nalewka z porzeczek jest już gotowa, aby rozlać ją do butelek, które należy dokładnie zakręcić, a następnie odstawić do dojrzewania na minimum 6 miesięcy. Po tym czasie na dnie butelek powinien pojawić się osad. Wówczas można przelać nalewkę do innych butelek, pozostawiając osad na dnie. Nalewka smakuje najlepiej po około roku dojrzewania.



KOMENTARZE