Faszerowana cukinia

Faszerowana cukinia

Jako, że tata z ogromną pasją przesyła mi co tydzień spore ilości jego działkowych plonów, czas zacząć to wykorzystywać. Trochę kłopotu sprawił mi wielki kabaczek wyhodowany gdzieś na tacinych hektarach, ale ostatecznie wyszło coś, co chyba wszystkim smakowało.

Faszerowana cukinia – przepis

Faszerowana cukinia – składniki:

  • Jedna cukinia
  • Dwie torebki ryżu
  • 500 gramów mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • Duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • Jedna czerwona papryka
  • Pół puszki kukurydzy
  • Pół puszki zielonego groszku
  • Sól
  • Pieprz
  • Słodka papryka
  • Sok z cytryny
  • 150 gramów sera żółtego.

Faszerowana cukinia – jak zrobić?

Obieram cukinię, a następnie przekrajam ją na pół i łyżką wybieram wszystkie nasiona. Nawiasem mówiąc to bardzo relaksująca czynność. Co prawda takie dłubanie to relaks bardziej w stylu bohatera horroru, ale zawsze to jakieś odprężenie :) Łódki z cukinii hojnie solimy ze wszystkich stron i odstawiamy na dłuższą chwilę.

Ta dłuższa chwila to dobry czas żeby zabrać się za farsz. Na sam początek warto ugotować dwie torebki ryżu. Na patelnię wrzucam pół kilo mielonego mięsa wołowo-wieprzowego i podsmażam, a gdy się zacznie rumienić dorzucam sporą cebulę pokrojoną w kostkę i drobno posiekane trzy ząbki czosnku. Musimy odczekać aż ostygnie zarówno mięso jak i ryż, a następnie w dużej misce mieszamy wszystko z pokrojoną w kostkę czerwoną papryką, połową puszki kukurydzy i groszku (chociaż ten drugi preferowałabym świeży). Farsz doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką, i sokiem z cytryny.

Połówki cukinii osuszamy i nakładamy do nich sporo farszu. Posypujemy startym serem, a następnie wkładamy na 30-40 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.

Przed wyjęciem z piekarnika należy się upewnić, czy cukinia jest miękka. Samego farszu wychodzi sporo, dlatego też na drugi dzień można go mocniej doprawić, upiec i podać jako osobne danie :)

Zobacz też inne przepisy na obiady:

Zobacz najnowsze wpisy:



KOMENTARZE