Tarta na ziemniaczanym spodzie

Tarta na ziemniaczanym spodzie

Zostawiłam na weekend Kraków i nagle, zupełnie niespodziewanie, zrobiły się tu święta. Nie zamierzam poddawać się temu szaleństwu, dlatego zamiast piec pierniki, ciągle pozostaję przy tym co, według mnie wpisuje się w kategorię „jesienne”. Dzisiaj to tarta na ziemniaczanym spodzie z kozim serem, pieczarkami i pomidorami.

Tarta na ziemniaczanym spodzie – przepis

Tarta na ziemniaczanym spodzie – składniki:

  • 4 średnie ziemniaki
  • Jedna spora cebula
  • Pół szklanki mąki pszennej
  • Jedno żółtko
  • Sok z cytryny
  • Sól
  • Pieprz
  • Oliwa z oliwek
  • Jeden pomidor
  • 5 pieczarek
  • 100 gramów fety (lub koziego sera)
  • Tymianek.

Tarta na ziemniaczanym spodzie – jak zrobić?

Na bardzo duża tartę, którą naje się co najmniej cztery bardzo głodne osoby, ugotowałam 4 średnie ziemniaki, w tym czasie zeszkliłam też na maśle sporą cebulę. Kiedy ziemniaki były miękkie dokładnie je ugniotłam, dodałam cebulę,  pół szklanki mąki pszennej, jedno żółtko i sok z połówki cytryny. Żeby nie przekombinować smaku do ziemniaków dodałam tylko to co oczywiste: sól i pieprz. Masę wyłożyłam na sporą blaszkę, formując placek o grubości – 2-3 cm. Skropiony oliwą z oliwek wylądował na pół godziny w piekarniku nagrzanym do 220 stopni Celsjusza.

Kiedy ziemniaczany spód się zarumieni i będzie kruchy, na wierzchu układamy pokrojone w grube plastry pomidorów i pieczarki. Zapiekamy przez 10 minut, a potem posypujemy pokruszonym kozim serem (jeżeli nie macie sera koziego, możecie użyć fety), solą i tymiankiem (w moim przypadku użyłam suszonego, chociaż lepszy i ładniej prezentujący się byłby oczywiście świeży).

Cała reszta jest już bardzo prosta. Należy ponownie zapiec tartę przez 10 minut. Następnie można ją kroić i podawać.

U mnie w głośnikach muzyka polsko-bałkańska, więc może następnym razem i w kuchni postawię na Bałkany? Jeśli nie na talerzu to może chociaż znajdzie się tu jakaś rakija…

Zobacz też inne przepisy na tarty:

Zobacz najnowsze przepisy:



KOMENTARZE