Obłędna surówka z czerwonej kapusty

Obłędna surówka z czerwonej kapusty

Ta surówka powstała przez przypadek. Po przygotowaniu wegetariańskich hot-dogów (przepis tutaj)zostało mi jeszcze pół główki kapusty i nie bardzo wiedziałam co z nią zrobić. Pewnego dnia zaczęłam po prostu kroić to co wpadło mi w ręce i powstał ten pyszny przypadek! Od razu wiedziałam, że będę musiała się nim z Wami podzielić

Potrzebujemy:

  • pół niedużej główki kapusty
  • pół pęczka pietruszki
  • 1 jabłko
  • 1 czerwoną cebulę

dressing

  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • łyżeczkę soku z cytryny
  • szczypta soli, pieprzu i cukru
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta oregano

Z kapustą jest taki problem, że choćby nie wiem jak się chciało trzeba ją rozebrać na mniejsze części. W tym wypadku musimy ją poszatkować – najlepiej bardzo cienko. Wiem, że moja mama lub babcia skrzywiłyby się widząc jak tym razem pociachałam kapustę, ale zapewniam Was, że w niczym to nie przeszkadza. Możecie też spokojnie poszatkować ją na tarce.

Wszystkie składniki dressingu należy dokładnie wymieszać ze sobą, a następnie polewamy nim kapustę. Mieszamy i odstawiamy, aby zdążyła się przegryźć. W tym samym czasie cebulę kroimy w cienkie półtalarki. Jabłko dokładnie myjemy, ale nie obieramy ze skórki – kroimy je na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy je na cienkie plasterki.

Pietruszkę siekamy bardzo drobno i dodajemy do kapusty. Następnie dodajemy także cebulę i jabłka. Świetnie smakowałaby już z samym dressingiem i pietruszką – jeśli nie lubicie surowej cebuli lub owocowych akcentów w sałatkach pomińcie je. Ale zapewniam Was, że nie pożałujecie jeśli spróbujecie. Dokładnie wymieszajcie surówkę i dostawcie w chłodne miejsce na ok. pół godziny. Smacznego :)



KOMENTARZE