Obłędne trufle czekoladowe

Obłędne trufle czekoladowe

Obłędne trufle czekoladowe – czy może być coś lepszego na szybką, słodką przekąskę? Dla wielu pewnie nie.

Trufle czekoladowe

Potrzebujemy:

  • 200 ml słodkiej śmietanki 36%
  • 200 g gorzkiej czekolady dobrej jakości
  • kakao do obtoczenia

Dodatkowo

  • sok i skórka z połowy pomarańczy lub pół łyżeczki chili

Czekoladę kroimy na niezbyt duże kawałki. Zalewamy ją śmietanką i umieszczamy w kąpieli wodnej (w szklanej lub metalowej miseczce, nad garnkiem z gotującą się wodą). Cały czas mieszamy, do momentu aż czekolada zupełnie się roztopi.

Masę czekoladową lekko ubijamy widelcem lub trzepaczką. Jeśli mamy ochotę, na tym etapie  możemy dodać dodatki takie jak skórka pomarańczowa lub chilli. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce na ok. godzinę.

Gdy masa stężeje formujemy trufle. Mogą mieć nieregularne kształty. Możemy też uformować kulki. Pomocna może okazać się w tym wypadku np. łyżeczka do melonów. Każdą truflę obtaczamy w kakao. Ponownie schładzamy przez ok. 15 minut, a potem już możemy cieszyć się domowymi pysznościami :)

Przepis na trufle czekoladowe


KOMENTARZE