Orientalna wołowina z spaghetti z warzyw

Orientalna wołowina z spaghetti z warzyw

Przepis na szybki obiad: spaghetti z warzyw z orientalną wołowiną

Składniki

  • 300 g wołowiny np. łopatka
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
  • 3 łyżki sosu słodko-ostrego
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki ziaren sezamu
  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 2 średnie marchewki
  • duża szczypta soli
  • kilkanaście listków bazylii

Jak zrobić szybki obiad: spaghetti z warzyw z orientalną wołowiną

Zacznijmy od przygotowania mięsa. Wołowinę pokrój w cienkie paski, a następnie oprósz je przyprawą pięciu smaków i wymieszaj z sosem sojowym. Odstaw do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie rozgrzej olej na patelni i podsmaż na niej mięso (dodając całą marynatę). Gdy wołowina się lekko zarumieni, dodaj do niej sos słodko-ostry oraz 2 łyżeczki wody. Dokładnie wymieszaj

W międzyczasie możesz przygotuj makaronu z warzyw – zrobisz to przy pomocy temperówki do warzyw lub po prostu obieraczki do warzyw. Ja używam temperówki, która szybko zmieni cukinię i marchewkę w makaron.

Warzywa zalej wrzątkiem i odstaw do momentu aż delikatnie zmiękną i będą al dente (ok. 5 minut) następnie odcedź go i posól.

Makaron z warzyw wyłóż na talerze, na jego wierzch przełóż porcję wołowiny z sosem. Całość udekoruj ziarenkami sezamu oraz cienko posiekaną bazylią.



KOMENTARZE