Paprykowo-serowe paluchy na imprezę

Paprykowo-serowe paluchy na imprezę

Zbliża się sezon na wszelkiego rodzaju imprezy, a jak imprezy to i proste przekąski, które łatwo zjeść w przerwie między jednym a drugim tańcem. W tym wypadku świetnie sprawdzają się między innymi takie paluchy. Jeśli chodzi o ich smak to ogranicza Was jedynie wyobraźnia. Tym razem zdecydowałam się na połączenie papryki i sera.

Potrzebujemy

  • ciasto drożdżowe przygotowane wg. tego przepisu 
  • 3 – 4 łyżki słodkiej papryki
  • 150 g sera żółtego

Dip

  • 200 g gęstego jogurtu greckiego
  • 2 starte ząbki czosnku
  • łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie – pół pęczka szczypiorku

 

Ciasto drożdżowe przygotowujemy zgodnie z tym przepisem. Dzielimy je na 4 części. Każdą z części rozwałkowujemy na cienkie prostokąty, grubości ok. 0,5 centymetra.

Każdy placek obficie posypujemy papryką oraz (chociaż w mniejszej ilości) serem żółtym startym na najmniejszych oczkach tarki. Delikatnie dociskamy, aby wszystko przywarło do ciasta. Każdy z placków dzielimy na paseczki o szerokości ok 1,5 centymetra. Paseczki chwytami palcami na końcach, a następnie skręcamy spiralkę w przeciwnych kierunkach. W ten sposób otrzymujemy nasze paluchy.

Pieczemy je przez 10-15 minut w temperaturze 180 stopni, aż nabiorą złotego koloru.

Paluchy podaję z dipem przygotowanym z jogurtu greckiego i czosnku. Można dodać do niego posiekany szczypiorek lub słodką paprykę.

Spokojnie możecie przygotować je dzień przed imprezą, o ile uda Wam się je dotrzymać do dnia następnego :)



KOMENTARZE