Pasta alla norma – makaron z bakłażanem

Pasta alla norma – makaron z bakłażanem

W temacie szybkich i sycących obiadów nic nie pobije makaronu. Zwykle nie trzeba szczególnie się wysilać, aby zamienić go w naprawdę pyszne danie.

Właśnie z tego powodu namiętnie kolekcjonuję i testuję wszystkie możliwie przepisy z makaronem w roli głównej.

Dziś postanowiłam sięgnąć po klasyk wprost z Sycylii. Pasta alla norma będzie idealną propozycją dla miłośników bakłażanów. W oryginalnej wersji włoskie babcie wykorzystując bakłażany smażone na głębokim tłuszczu, ale tym razem postanowiłam zaoszczędzić nam nieco kalorii. Żeby zrobić moją normę, użyłam bakłażanów smażonych dosyć szybko na patelni – wystarczy, aby zrumieniły się z obu stron. Możesz też upiec je w piekarniku, skrapiając je wcześniej niedużą ilością oliwy.

Cała reszta składników to już pochwała prostoty. Zioła, banalny sos pomidorowy no i makaron. Ja wybrałam moje ulubione rigatoni, ale dobrze nada się też np. penne lub papardelle.

Warto też zwrócić uwagę na ser. Sycylijczycy pewnie powiedzą, że w tym wypadku rację bytu ma ricotta salta, ale wiem, że jest ona wyjątkowo trudna do zdobycia w naszym kraju. W związku z tym możesz zastąpić go dowolnym serem owczym. Ja postawiłam na przepyszne pecorino.

pasta alla norma

Przepis na pasta alla norma – makaron z bakłażanem

Składniki na pasta alla norma – makaron z bakłażanem

  • 300 g makaronu rigatoni
  • 1 duży bakłażan
  • 3 ząbki czosnku 
  • puszka krojonych pomidorów 
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego 
  • 1 cebula
  • Gałązka świeżego rozmarynu
  • Sól, pieprz
  • Garść świeżej bazylii
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 80 g sera pecorino
pasta alla norma

Jak zrobić pasta alla norma – makaron z bakłażanem

Bakłażana pokrój w półplasterki o grubości około 0,5 cm. Rozłóż je na desce, oprósz solą i odczekaj kilkanaście minut, aby na powierzchni bakłażana pojawiły się kropelki wody. Zbierz jej nadmiar przy pomocy papierowego ręcznika. Następnie skrop bakłażany oliwą z oliwek i smaż partiami na rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor. 

Kiedy bakłażany się podsmażą, przełóż je do miseczki. Na patelnię wlej 2 łyżki oliwy i podsmaż drobno posiekaną cebulę i całą gałązkę rozmarynu. Kiedy zmięknie i się zrumieni, dodaj czosnek pokrojony w cieniutkie plasterki, a po około 30 sekundach wlej na patelnię pomidory z puszki i dodaj przecier pomidorowy.

Dopraw solą i pieprzem, a następnie gotuj przez kilkanaście minut, do momentu aż pomidory się rozpadną, a nadmiar wody wyparuje i powstanie gęsty sos.

Na kilka minut przed końcem gotowania dodaj do sosu bakłażana oraz drobno posiekaną bazylię.

Sos wymieszaj z ugotowanym makaronem, a tuż przed podaniem oprósz go delikatnie serem startym na tarce o małych oczkach.

Zobacz też inne przepisy na makaron:

Zobacz też najnowsze przepisy:



KOMENTARZE