Pasta jajeczna z pieczarkami

Pasta jajeczna z pieczarkami

Pasta jajeczna z pieczarkami to idealny pomysł na przełamanie śniadaniowej rutyny.

Ostatnio dostałam od was sporo próśb o przygotowanie przepisów na różnego rodzaju pasty kanapkowe, które można zaserwować np. na śniadanie lub kolację. Faktycznie, dosyć często je przygotowuję, ale rzadko publikuję je na blogu, ponieważ zawsze wydawały mi się zbyt proste. Obiecuję poprawę, bo faktycznie łatwo wpaść w poranną rutynę i stagnację.

Właśnie dlatego dzisiaj pojawia się tutaj pasta jajeczna z pieczarkami. Ponieważ jej przygotowanie wymaga minimalnie więcej pracy niż zmieszanie wszystkich składników, mam ją w głowie, jako przepis weekendowy. Ale nie martwicie się – nie ma z nią wiele zachodu. A jeśli przygotujecie jej więcej, bez problemu wytrzyma w lodówce przez kilka dni. Co prawda z czasem, pasta jajeczna z pieczarkami nieco zgęstnieje, ale jeśli wam to przeszkadza, możecie w łatwy sposób zmienić jej konsystencję, dodając do niej nieco majonezu, odrobinę wody lub jogurtu.

Pamiętajcie, że jeżeli chcecie przygotować nieco lżejszą i mniej kaloryczną wersję tej pasty, możecie z powodzeniem zastąpić majonez gęstym jogurtem naturalnym. Będzie równie smaczna!

Pasta jajeczna z pieczarkami

Przepis: pasta jajeczna z pieczarkami

Przepis: pasta jajeczna z pieczarkami

  • Pasta jajeczna z pieczarkami – składniki:
  • 4 jajka
  • Pęczek szczypiorku
  • 80 g sera żółtego (np. gouda)
  • 80 g dobrej szynki w plasterkach
  • 3 duże pieczarki
  • Łyżeczka masła
  • 2 łyżki musztardy delikatesowej
  • 2-3 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego
  • Sól, pieprz do smaku

Pasta jajeczna z pieczarkami

Pasta jajeczna z pieczarkami – jak ją zrobić?

Pieczarki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozpuść masło, a następnie podsmaż na nim pieczarki. Grzyby powinny się zrumienić, a cały płyn powinien odparować z patelni. Odstaw je do przestudzenia.

Jajka ugotuj na twardo, a następnie zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Ser również zetrzyj. Szczypiorek posiekaj, a szynkę pokrój w dosyć drobną kostkę.

W dużej misce wymieszaj starte jajka, ser, pieczarki, szczypiorek oraz szynkę. Całość dopraw solą i pieprzem. Dodaj do miski musztardę i majonez (lub jogurt, jeśli go używasz).  Dokładnie wymieszaj.

Pastę podawaj na kanapkach.

 

Zobacz też inne przepisy na pasty kanapkowe:

> Pasta ze słonecznika

> Hummus z kolendrą

> Pesto z czosnku niedźwiedziego

> Tosty z pastą awokado

> Pesto z suszonych pomidorów

> Guacamole

> Fava – pasta z grochu



KOMENTARZE