Pasta kanapkowa z białej fasoli

Pasta kanapkowa z białej fasoli

Wciąż pozostaję w śniadaniowych klimatach. Tym razem postanowiłam wykorzystać puszkę białej fasoli, która już od dłuższego czasu nie mogła doczekać się zużytkowania. Efektem porannego mieszania w garach jest ta pasta, która świetnie sprawdzi się zarówno jako smarowidło do kanapek jak i dip podobny do hummusu

Potrzebujemy

  • puszkę białej fasoli (może być też szklanka suszonej i ugotowanej)
  • 3 ząbki czosnku
  • sok z połówki cytryny
  • 2 łyżeczki tahini (przepis tutaj)
  • 1/4 łyżeczki chilli
  • sól, pieprz

 

Dodatkowo np.

  • kilka suszonych pomidorów
  • pół puszki tuńczyka
  • garść oliwek
  • lub cokolwiek innego co podpowie nam wyobraźnia

 

Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i dokładnie miksujemy do momentu aż uzyskamy gładką pastę (albo dopóki starczy nam cierpliwości:) Dla ułatwienia sobie zadania możemy dodać trochę wody, tak aby nieco rozluźnić pastę.

Świetnie smakuje sama, ale zawsze możecie dodać do niej coś od siebie.



KOMENTARZE