Pasztet z cukinii

Pasztet z cukinii

Pasztet z cukinii to świetna przekąska nie tylko na Wielkanoc. Zasmakuje nawet zdeklarowanym mięsożercom, Do przygotowania pasztetu z cukinii zabierałam się już od bardzo dawna. Zawsze jednak nie mogłam się do tego zabrać. Ostatnio jednak na warsztatach kulinarnych z Michelem Moranem spotkałam Kasię z bloga Kuchnia Bazylii, z którą przygotowałam właśnie pasztet z cukinii. Kiedy wróciłam do Krakowa, dosyć szybko odtworzyłam przepis, którym podzieliła się ze mną Kasia. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie wprowadziła kilku zmian, ale sądzę, że takie eksperymenty zupełnie nie przeszkadzają pasztetowi – efekt za każdym razem jest rewelacyjny.

Pasztet z cukinii jest świetną propozycją na wielkanocny stół. Jestem przekonana, że zasmakuje nie tylko osobom, które nie jedzą mięsa, ale także zdeklarowanym mięsożercom. Ta teoria potwierdziła się przynajmniej w naszym przypadku. Możecie podać go jako samodzielną przekąskę, lub po prostu dodatek do kanapek. Co więcej, pasztet z cukinii możecie przygotować nie tylko w święta. Idealnie sprawdzi się w roli obiadu do pracy, przekąski na przyjęcia lub pikniki. Musicie koniecznie go zrobić.

Przepis na pasztet z cukinii

Składniki na pasztet z cukinii:

  • Dwa średniej wielkości cukinie
  • Dwa jajka
  • 3/4 szklanki bułki tartej (w wersji bezglutenowej wykorzystaj drobno starte orzechy np. włoskie lub laskowe)
  • 150 g żółtego sera (np. gouda)
  • Jedna cebula
  • Dwa ząbki czosnku
  • 80 g pestek słonecznika
  • Dwie łyżki oleju
  • Jedna łyżka suszonej mięty
  • Jedna łyżeczka oregano
  • sól, pieprz

Jak zrobić pasztet z cukinii?

Przygotowania rozpocznij od starcia cukinii na tarce o grubych oczkach. Nie musisz jej obierać ze skórki – pasztet będzie miał ciekawszy kolor (pamiętaj jednak o dokładnym umyciu warzyw). Jeżeli cukinie nie mają bardzo dużych gniazd nasiennych, również nie musisz ich usuwać. Startą cukinię oprósz solą i pozostaw w dużej misce na ok. 30 minut, aby puściła sok (w międzyczasie możesz ją delikatnie ugniatać ręką).

Pestki słonecznika upraż na suchej patelni, uważając aby jedynie się zezłociły, a nie spaliły. Cebulę i czosnek posiekaj bardzo drobno. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę.

Cukinię dokładnie odciśnij – zbyt dużo płynu może sprawić, że pasztet rozmięknie. Do cukinii dodaj cebulę, czosnek, słonecznik, ser, olej, bułkę tartą i żółtka. Oregano i miętę rozetrzyj w dłoniach przed dodaniem do masy. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Zacznij stopniowo dodawać do masy białka, delikatnie mieszając przy pomocy szpatułki.

Keksówkę (10×25) wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej masę na pasztet z cukinii. Piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 40 minut – wierzch pasztetu powinien się ładnie zarumienić.

Pamiętaj, że pasztet będzie się dobrze kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu.

Zobacz też inne przepisy z wykorzystaniem warzyw:

Zobacz ostatnie przepisy:



KOMENTARZE