Pasztet z selera

Pasztet z selera

Pasztet z selera (podobnie, jak inne pasztety warzywne), to świetna alternatywa dla tych mięsnych. Nie poczujecie różnicy.Próbowaliście już pieczonego selera? Na przykład pod postacią frytek lub zdrowych chipsów? Jeśli nie, powinniście możliwie jak najszybciej nadrobić zaległości. To niedoceniane warzywo pod wpływem pieczenia zyskuje głęboki smak i wyjątkową słodycz. Obłęd!

W ostatnim czasie zakochałam się w pasztetach warzywnych, które są rewelacyjną alternatywą dla pasztetów z mięsa. Nie było więc innej opcji: musiałam zrobić także pasztet z selera. Taka przekąska fantastycznie sprawdzi się na wielkanocnym stole. Możecie również potraktować ją jako dodatek do kanapek lub obiad do pracy.

Tym razem przygotowałam pasztet z selera z dodatkiem pasty pomidorowej oraz orientalnych przypraw. Z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kuchni azjatyckiej oraz kulinarnych eksperymentów. Podałam go z nieco bardziej konserwatywnym dodatkiem: aksamitnym sosem żurawinowym. Myślicie, że to niezbyt dobre połączenie? pozwólcie mi się zaskoczyć! Aromatyczny, lekko słodki pasztet z selera i kwaskowaty sos to naprawdę zgrany duet.

Koniecznie wypróbujcie również ten >>przepis na pasztet z cukinii<<

Przepis na pasztet z selera

Przepis na pasztet z selera

Składniki na pasztet z selera:

  • 2 średniej wielkości selery
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 3 małe jajka
  • 3/4 szklanki bułki tartej
  • sól, pieprz
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • łyżka soku z cytryny
  • pół łyżeczki czarnuszki
  • łyżeczka garam masala

Sos żurawinowy:

  • 2 garści suszonej żurawiny
  • 3 łyżki octu balsamicznego

Jak zrobić pasztet z selera?

Zetrzyj selera i marchewkę na tarce o średnich oczkach. Rozgrzej olej w dużym garnku. Podsmaż warzywa przez ok. 5 minut, tak aby się delikatnie zrumieniły.

Dodaj drobno posiekaną cebulę, czosnek, przecier pomidorowy oraz ok. 100 ml wody. Duś pod przykryciem przez kolejne 5 minut, a następnie zdejmij przykrywkę i gotuj do momentu całkowitego odparowania wody. Jeśli będzie jej zbyt dużo, możesz wybrać ją łyżką. Ugotowane warzywa lekko przestudź.

Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę z odrobiną soli.

Warzywa wymieszaj z bułką tartą, przyprawami, sokiem z cytryny oraz żółtkami. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Stopniowo zacznij dodawać ubite białka, delikatnie mieszając masę warzywną szpatułką.

Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej pasztet. Piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 60 – 70 minut, do momentu aż pasztet będzie zwarty i zrumieniony. Podawaj całkowicie przestudzony.

Sos żurawinowy:

Żurawinę przesyp do niedużego garnka. Zalej ją niedużą ilością wody, tak aby owoce były lekko przykryte. Dodaj ocet balsamiczny i gotuj pod przykryciem ok. 15 minut. Zmiksuj blenderem na gładką masę. Jeśli sos będzie zbyt rzadki, odparuj nieco wody, gotując go bez przykrywki przez ok. 5 minut.



KOMENTARZE