Pesto z liści rzodkiewki

Pesto z liści rzodkiewki

Kupujecie pęczek rzodkiewek. I co dalej? Wykorzystujecie różowe rzodkiewki, a zielone liście zazwyczaj wyrzucacie do kosza. Błąd! Nie wiecie co tracicie.

Liście rzodkiewki maja bardzo ciekawy i charakterystyczny smak. W kilka minut przemienicie je w pyszne rzodkiewkowe pesto, które świetnie sprawdzi się jako smarowidło do kanapek lub podstawa sosu do makaronu. Wypróbujcie koniecznie!

Potrzebujemy:

  • Pęczek liści rzodkiewki
  • garstka pestek dyni lub słonecznika, lekko uprażonych
  • 3-4 łyżki oliwy
  • łyżka soku z cytryny
  • spora szczypta soli
  • 3 ząbki czosnku (może być mniej jeśli lubimy delikatniejsze)
  • 2 łyżki startego parmezanu

Przygotowanie pesto rzodkiewkowego jest niezwykle proste. wystarczy, że liście oderwiemy od rzodkiewek i dokładnie opłuczemy. Następnie wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i dokładnie miksujemy do momentu uzyskania gładkiej i jednolitej pasty.

Pesto nie powinno być zbyt gęste, więc w razie potrzeby, dla jego rozluźnienia możemy dodać więcej oliwy lub troszkę wody. Najlepiej wykorzystać je od razu, ale szczelnie zamknięte powinno wytrzymać w lodówce ok. 2-3 dni.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *