Pesto rosso – pesto z suszonych pomidorów

Pesto rosso – pesto z suszonych pomidorów

Szukaliście kiedyś składnika idealnego, takiego który równie dobrze sprawdzi się w czasie śniadania, jak i w porze obiadowej? Jest ich trochę, ale w ostatnim czasie moim numerem jeden stało się pesto.

Ta prosta pasta jest daje naprawdę spore pole do popisu. Możecie przygotować ją klasycznie – z bazylii, oliwy i parmezanu, ale możecie spróbować nieco bardziej z nim zaszaleć. Wiem, że bardzo spodobało Wam się np. pesto z liści rzodkiewki (przepis znajdziecie tutaj), do którego i ja bardzo często wracam. Dzisiaj zaserwuję Wam nieco bardziej klasyczny przepis, na tzw. Pesto rosso – aromatyczną włoską pastę z suszonych pomidorów. Zaczynamy?

 

Przepis na: Pesto rosso -pesto z suszonych pomidorów

Potrzebujemy:

  • Słoiczek suszonych pomidorów
  • Oliwa z oliwek (może być oliwa z pomidorów)
  • 20 g parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 listków bazylii
  • Pół garstki orzeszków pinii (nadadzą się też inne orzechy i ziarna – migdały, pestki dyni, orzechy włoskie itd.)

 

Jak przygotować pesto?

Przygotowanie pesto jest dziecinnie prostą sprawą, gdyż wystarczy nam do tego zaledwie blender. Zacznijmy od dokładnego zmiksowania wszystkich produktów poza oliwą z oliwek. Ją dodamy dopiero, gdy uzyskamy gładką masę. Oliwy dodajemy tyle, aby nieco rozrzedzić masę – powinna być średnio gęsta.

Tak przygotowane pesto możemy całkiem długo w lodówce przechowywać zamknięte w słoiczku. Świetnie nada się jako podstawa do kanapek, a także fantastyczna baza do sosu do makaronu. Z pewnością Wam zasmakuje 🙂



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *