Pesto z czosnku niedźwiedziego

Pesto z czosnku niedźwiedziego

Kiedy zapytałam was o to, jaki przepis przygotować, pesto z czosnku niedźwiedziego było jedną z najpopularniejszych odpowiedzi.

Jedliście kiedyś czosnek niedźwiedzi? Jeśli nie, to wykorzystajcie trwający właśnie sezon do narobienia zaległości. Czosnek z pewnością bez trudu znajdziecie na lokalnym targu. A może rośnie  w waszym ogródku i nawet o tym nie wiedzieliście?

Jego liście przypominają konwalię (tych pod żadnym pozorem nie jedzcie!), ale raczej nie sposób ich pomylić, ponieważ czosnek niedźwiedzi roztacza silny, charakterystyczny, czosnkowy zapach. Jak smakuje? To taka mieszanka szczypiorku i czosnku. Przy czym nie jest tak ostry, a jego posmak nie utrzymuje się tak długo, tak więc możecie spokojnie po jego zjedzeniu wybierać się na randkę.

Zastanawialiście się, w jaki sposób wykorzystać pesto z czosnku niedźwiedziego? Doskonale sprawdzi się na kanapkach lub jako dodatek do grillowanych mięs i warzyw. Będzie również fantastycznym dodatkiem do ryb i tart. No i oczywiście nie możecie zapomnieć o jednym z najbardziej klasycznych sposobów na wykorzystanie pesto, czyli w roli sosu do makaronu. Jest niezwykle pyszne.

Chcielibyście przygotować inne pesto? Spróbujcie tych przepisów:

> pesto z liści rzodkiewki

> pesto z suszonych pomidorów

Przepis na pesto z czosnku niedźwiedziego

Przepis na pesto z czosnku niedźwiedziego

Składniki:

  • 2 duże garści czosnku niedźwiedziego
  • 3 łyżki tartego parmezanu (lub innego dojrzewającego, twardego sera)
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • garść orzechów laskowych (alternatywnie orzeszków piniowych, pestek słonecznika, dyni lub orzechów włoskich)
  • sól, pieprz
  • łyżka soku z cytryny

Jak zrobić pesto z czosnku niedźwiedziego

Na suchej patelni upraż orzechy – uważaj, aby ich nie przypalić. Powinny tylko się delikatnie zarumienić i zacząć pachnieć.

Aby przygotować pesto z czosnku niedźwiedziego, potrzebujesz tylko blendera lub malaksera. Liście czosnku umieść w blenderze razem z orzechami i serem. Dopraw solą i pieprzem. Zacznij miksować, a w trakcie blendowania stopniowo dodawaj oliwę oraz sokiem z cytryny. Miksuj do momentu uzyskania gładkiej i jednolitej masy.

Gęstość oraz stopień gładkości pesto zależy od twoich indywidualnych upodobań. Ja zdecydowanie wolę nieco gęstsze pasty. Jeśli uznasz, że pesto powinno być rzadsze, w czasie miksowania dodaj więcej oliwy lub (w wersji light ;)) nieco wody.

Gotowe pesto z czosnku niedźwiedziego przełóż do słoiczka. Możesz je przechowywać szczelnie zamknięte w lodówce około tygodnia. Wytrzyma dłużej i nie straci koloru, jeśli na wierzchu polejesz je oliwą z oliwek.

Przepis na pesto z czosnku niedźwiedziego



KOMENTARZE