Pieczony łosoś w sosie teriyaki

Pieczony łosoś w sosie teriyaki

Nie było mnie tu cały tydzień, ale to wszystko przez nadmiar obowiązków, także tych kulinarnych. Ale powracam już do dawnej regularności.

Wiem, że teraz internet podbijają najróżniejsze jajka i jajeczka, ale ja wyłamałam się z tego schematu, trochę z myślą o nadchodzącej majówce. Powracam z czymś niesamowicie pysznym w czym zakochałam się od pierwszego kęsa. Spróbujcie a nie pożałujecie!

Potrzebujemy (na 5 porcji)

  • 5 filetów z łososia (ok. 150-200 g każdy)
  • pół szklanki sosu teriyiaki
  • 4 łyżeczki płynnego miodu
  • ząbek czosnku
  • 1 cm korzenia imbiru
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • kuskus do podania
  • garść pistacji

Ta potrawa jest niezwykle prosta w przygotowaniu. Wystarczy zmieszać wszystkie składniki na marynatę (sos, miód, drobno posiekany czosnek, starty imbir oraz olej). Filety z łosia wkładamy do dużego naczynia i zalewamy je marynatą. Rybę trzymamy w niej co najmniej godzinę, ale może być to nawet cała noc.

Po wyjęciu z marynaty łososia pieczemy przez 18 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W tym samym czasie przecedzoną marynatę gotujemy na sporym ogniu, tak długo by zgęstniała. (zajmie to mniej więcej tyle czasu co upieczenie łososia). W międzyczasie na suchej patelni prażymy pistacje.

Łososia układamy na kuskusie, polewamy go ciepłym sosem i posypujemy pokruszonymi pistacjami. Smacznego!

 



KOMENTARZE