Pszenne bułeczki ze słonecznikiem

Pszenne bułeczki ze słonecznikiem

Dziś na blogu pozostajemy dalej w temacie śniadań. Ostatnio ze względu na koniec egzaminów mam więcej czasu rano, a co za tym idzie i czas na coś więcej niż płatki z mlekiem. Podstawa każdego dobrego śniadania – jak wiadomo – jest pieczywo, a dla mnie sprawą wręcz idealną jest bułka z masłem i kakao (które uwielbiam również na kolację). Długo myślałam o tym, aby w końcu zacząć piec własne pieczywo, ale zrealizowałam swój plan dopiero kilka dni temu – i tak oto przedstawiam moje pierwsze w życiu buły.

Przepis na pszenne bułeczki ze słonecznikiem

Składniki na pszenne bułeczki ze słonecznikiem:

  • 500 gramów mąki pszennej
  • 7 gramów suchych drożdży
  • Dwie łyżeczki soli
  • Dwie łyżeczki cukru
  • Jedno roztrzepane jajko
  • 25 gramów roztopionego masła
  • Szklanka ciepłego mleka
  • Ziarna słonecznika

Jak zrobić pszenne bułeczki ze słonecznikiem?

W tym przepisie nie znajdziemy w zasadzie żadnych wariacji. Mieszamy ze sobą suche składniki : 500 gramów mąki pszennej, 7 gramów suchych drożdży, dwie łyżeczki soli i dwie łyżeczki cukru. Wszystko dokładnie mieszamy. W drugiej misce mieszamy ze sobą to co mokre, czyli jedno roztrzepane jajko, 25 gramów roztopionego masła i szklankę ciepłego mleka. Mokre, zmieszane składniki wlewamy do suchej mieszanki i delikatnie zagniatamy, aż uzyskamy lekko kleiste, sprężyste ciasto. Odstawiamy je w ciepłe miejsce i zapominamy o nim mniej więcej na godzinę. Następnie, gdy kilkadziesiąt minut jest już za nami, z ciasta formujemy około ośmiu bułeczek.

Każdą z nich hojnie obsypujemy ziarnami słonecznika uprażonymi na suchej patelni. Warto je też dosyć porządnie docisnąć, lub bułki wcześniej posmarować roztrzepanym jajkiem, żeby ziarenka nie odpadały nam po upieczeniu. A jeśli już przy pieczeniu jesteśmy, to bułeczki powinniśmy piec przez około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza .

Zobacz też inne przepisy na pieczywo:

Zobacz najnowsze przepisy:



KOMENTARZE