Pierniczkowe latte i syrop pierniczkowy

Pierniczkowe latte i syrop pierniczkowy

Dzisiaj trochę słodkości i prawdziwy atak pierniczków, ale nie w tradycyjnych ciastkowym wydaniu. Tym razem pierniczki będą w płynie

Któż bowiem nie skusiłby się na kawę, która pachnie i smakuje prawdziwym piernikiem. Oczywiście takie przyjemności dostępne są w kawiarniach, jednak nie zawsze po drodze nam do miejsc, w których serwuje się dobrą kawę. Wtedy musimy radzić sobie sami. I właśnie o tym po części jest ten przepis.

Jak się jednak mogliście zorientować, dzisiejszy przepis składa się z dwóch części. Bo nie ma pierniczkowego latte bez syropu o smaku piernika. Jednak myli się ten, kto myśli, że możemy go użyć tylko do kawy. Syrop pierniczkowy świetnie nada się również do deserów, lodów, kompotów, kutii, herbaty, grzańców oraz gofrów z bitą śmietaną. Jak sami widzicie, opcji jest mnóstwo.

Przepis na pierniczkowe latte i syrop pierniczkowy

Składniki na syrop pierniczkowy (250 mililitrów):

  • Dwie łyżki domowej przyprawy do piernika (przepis tutaj)
  • Jedna szklanka wody
  • Jedna szklanka cukru

Składniki na pierniczkowe latte:

  • 200 mililitrów ulubionej kawy
  • 100 mililitrów mleka
  • Jedna lub dwie łyżki syropu pierniczkowego
  • Szczypta przyprawy do piernika
  • Opcjonalnie bita śmietana.

Jak zrobić pierniczkowe latte i syrop pierniczkowy?

Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania syropu umieszczamy w jednym garnku i dokładnie mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy około 15 minut, często mieszając, aż syrop zgęstnieje i się zredukuje. Studzimy i przelewamy do słoiczka, w którym możemy przechowywać go ok. miesiąca

Syrop świetnie sprawdza się podczas przygotowywania pierniczkowego latte. Na dno kubka wlewamy syrop, następnie dodajemy gorące, spienione mleko i po ściance kubka wlewamy kawę. Latte możemy udekorować bitą śmietaną i oprószyć je przyprawą do piernika lub cynamonem.

Zobacz inne przepisy związane z Bożym Narodzeniem:

Zobacz ostatnie przepisy:



KOMENTARZE