Pierniczkowe latte i syrop pierniczkowy

Pierniczkowe latte i syrop pierniczkowy

Dzisiaj trochę słodkości i prawdziwy atak pierniczków, ale nie w tradycyjnych ciastkowym wydaniu. Tym razem pierniczki będą w płynie

Do przygotowania syropu pierniczkowego potrzebujemy (ok. 250 ml)

  • 2 łyżki domowej przyprawy do piernika (przepis tutaj)
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka cukru

 

Do przygotowania latte potrzebujemy

  • 200 ml ulubionej kawy
  • 100 ml mleka
  • 1-2 łyżki syropu pierniczkowego
  • szczypta przyprawy do piernika
  • opcjonalnie bita śmietana

Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania syropu umieszczamy w jednym garnku i dokładnie mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy około 15 minut, często mieszając, aż syrop zgęstnieje i się zredukuje. Studzimy i przelewamy do słoiczka, w którym możemy przechowywać go ok. miesiąca

Syrop świetnie sprawdza się podczas przygotowywania pierniczkowego latte. Na dno kubka wlewamy syrop, następnie dodajemy gorące, spienione mleko i po ściance kubka wlewamy kawę. Latte możemy udekorować bitą śmietaną i oprószyć je przyprawą do piernika lub cynamonem.



KOMENTARZE