Pikantne krewetki w pomidorowym sosie

Pikantne krewetki w pomidorowym sosie

Nigdy nie zastanawiałam się nad tym czy to co gotuję jest glutenowe bądź też nie. Wśród moich bliskich nie było bezglutenowców i wszyscy bez problemu mogli pałaszować to co im przygotowywałam.

Tymczasem wczoraj dowiedziałam się, że moja kochana przyjaciółka dołączyła do grona osób, które muszą glutenu unikać, stąd też pomysł na cykl przepisów, które pomogą jej się odnaleźć w tym nowym, bezglutenowym świecie. Tak więc Natalko trzymaj się dzielnie bo pysznego jedzenia Ci nie zabraknie :)

Zagłębiłam się w końcu dokładniej w to co jest dozwolone na takiej diecie, a czego koniecznie należy unikać. Okazuje się, że bezglutenowych przepisów znajduje się na blogu sporo, z tym że nie były robione z premedytacją. Teraz wszystko zostanie spięte klamrą :) Będę Wam też wdzięczna za Wasze bezglutenowe propozycje, które postaram się konsekwentnie realizować.

Na pierwszy ogień idą te pyszne krewetki. Lekko pikantne, lekko kwaśne. Idealne na letni obiad. A jeśli szukasz innego pomysłu na krewetki koniecznie spróbuj tych szaszłyków.

Potrzebujemy:

  • 400 g krewetek z ogonkami (najlepiej surowych)
  • 4 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebulę
  • pęczek pietruszki
  • 1 nieduże chili
  • 200 g ryżu
  • sok z połówki cytryny
  • łyżkę masła
  • łyżkę oleju 

Zaczynamy od ugotowania ryżu. Tutaj sprawa jest prosta – zalewamy wodą tak, aby przykrywała go na ok. 1 cm, solimy, stawiamy na niewielkim ogniu i zapominamy o nim do momentu aż będzie miękki.

W międzyczasie przygotowujemy sos pomidorowy – na patelni rozgrzewamy olej, a następnie podsmażamy na nim drobno posiekaną cebulę oraz ząbek czosnku. Gdy zmiękną i się lekko zeszklą dodajemy do nich pokrojone w kostkę pomidory, które wcześniej sparzyliśmy i obraliśmy ze skórki. Dusimy pod przykrywką do momentu aż pomidory zupełnie się rozpadną. Następnie zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy część wody, tak by sos lekko zgęstniał.

Na osobnej patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy do niego przeciśnięty ząbek czosnku oraz drobno posiekaną papryczkę chili (jej ilość zależy od naszej tolerancji ostrości, podobnie jak obecność pestek). Podsmażamy przez minutę, a następnie na patelnię wrzucamy krewetki. Smażymy je krótko aż staną się różowe i przyrumienione – wystarczy 3-5 minut – inaczej mogą stać się gumowate.

Podsmażone krewetki dodajemy do sosu pomidorowego. Dokładnie mieszamy i obficie posypujemy posiekaną natką pietruszki oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Sos i krewetki wykładamy na ugotowany ryż i natychmiast podajemy.



KOMENTARZE