Potrójnie czekoladowy deser

Potrójnie czekoladowy deser

Jeśli macie ochotę na coś słodkiego, ten potrójnie czekoladowy deser z pewnością wam się spodoba.

potrójnie czekoladowy deser

 

Przepis na potrójnie czekoladowy deser

Składniki na potrójnie czekoladowy deser

  • 200 ml śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 ml mleka
  • 60 g białej czekolady
  • 80 mlecznej czekolady
  • 3 płaskie łyżki kakao
  • Bezy do dekoracji

 

Jak zrobić potrójnie czekoladowy deser?

Chłodną śmietankę ubij na sztywno przy pomocy miksera. Dodaj do niej serek mascarpone oraz mleko, a następnie miksuj przez około minutę, aby uzyskać jednolitą, gładką i puszystą masę.

Masę podziel na trzy równe części. Każdą z nich przełóż do osobnej miseczki.

W kąpieli wodnej (w metalowej lub szklanej miseczce umieszczonej nad garnkiem z gotującą się wodą) rozpuść mleczną czekoladę pokrojoną na nieduże kawałki. Kiedy całkowicie się rozpuści, dodaj ją do masy śmietanowej razem z łyżką kakao.  Dokładnie wymieszaj. W ten sposób powstała najciemniejsza warstwa.

Do drugiej miseczki dodaj 2 łyżki kakao i również dokładnie wymieszaj, aby otrzymać środkową warstwę deseru.

Do trzeciej miseczki dodaj białą czekoladę roztopioną dokładnie w ten sam sposób, co czekolada mleczna. Także dokładnie wymieszaj. W ten sposób przygotowałeś ostatnią, najjaśniejszą warstwę.

Wszystkie trzy masy odstaw na godzinę do lodówki, aby lekko stężały. Następnie przełóż je do rękawów cukierniczych i przy ich pomocy wyciskaj je kolejno do wysokich kieliszków w kolejności najciemniejsza, średnia i jasna masa.

Desery odstaw na noc do lodówki, aby dobrze się schłodziły. Przed podaniem udekoruj je pokruszonymi bezami.

 

Zobacz też inne przepisy na desery

> Pomarańczowe serniczki na zimno

> Tarta z musem czekoladowym

> Cytrynowe krążki

> Cytrynowiec

> Florentynki

> Pączki wiedeńskie

> Murzynek z gruszkami

> Krem ciasteczkowy



KOMENTARZE