Proste ciasto bez pieczenia

Proste ciasto bez pieczenia

Żeby zrobić to proste ciasto bez pieczenia potrzebujesz tylko czterech podstawowych składników.

Kto powiedział, że zrobienie ciasta wymaga od nas rozgrzewania piekarnika i spędzenia w kuchni wielu długich godzin? A co w sytuacji, kiedy najdzie Was nagła ochota na coś słodkiego, a Wy nie chcecie lub nie możecie biegać po sklepach?

Właśnie na takie sytuacje mam dla Was ten przepis. To niesłychanie proste ciasto bez pieczenia. Jego zrobienie zajmie wam jakieś 10 minut, a będziecie potrzebować tylko 4 podstawowych składników. Już w tej wersji ciasto jest bardzo smaczne, a jeśli chcecie nieco bardziej podkręcić jego smak, możecie dodać jeszcze coś od siebie. Gwarantuję, że efekt was zaskoczy.

Proste ciasto bez pieczenia

Przepis na proste ciasto bez pieczenia

Składniki na proste ciasto bez pieczenia

Blaszka o wymiarach 30cm x 22cm

Podstawowe składniki:

  • 500 ml śmietany 30%
  • 180 g herbatników
  • płaska łyżka żelatyny
  • puszka 500 g kajmaku

Opcjonalnie:

  • płatki migdałowe do dekoracji
  • skórka z 1 cytryny lub aromat cytrynowy
  • łyżka pasty waniliowej lub 2 cukry waniliowe

Jak zrobić proste ciasto bez pieczenia

Foremkę do pieczenia wyłóż papierem. Na dnie rozłóż obok siebie ciasno herbatniki, tak aby utworzyły spód ciasta.

Przygotuj masę śmietanową. Żelatynę zalej 3 łyżkami chłodnej wody i pozostaw, aby spęczniała. W międzyczasie ubij śmietanę, tak aby była puszysta.

Napęczniałą żelatynę zalej 3 łyżkami wrzątku i dokładnie wymieszaj, tak aby całość się rozpuściła. Możesz też podgrzać ją w mikrofalówce lub nad garnuszkiem z gotującą się wodą. Rozpuszczoną żelatynę dodaj do ubitej śmietany i dokładnie wymieszaj. Na tym etapie masa jest właściwie gotowa. Jeśli jednak chcesz nadać jej nieco więcej smaku dodaj do niej skórkę cytrynową, ulubiony aromat do ciast, cukier waniliowy lub pastę.

Masę śmietanową wyłóż na herbatniki i wyrównaj. Przykryj ją kolejną warstwą herbatników. Wstaw do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc.

Przed podaniem na wierzchu ciasta rozprowadź masę kajmakową. Ciasto możesz też udekorować płatkami migdałowymi.

Zobacz też inne przepisy na ciasta

Zobacz też najnowsze przepisy:



KOMENTARZE