Trufle czekoladowe z koniakiem

Trufle czekoladowe z koniakiem

Trufle to szybka i słodka przekąska, w sam raz gdy najdzie was ochota na coś słodkiego. Dodatek koniaku sprawia, że trufle czekoladowe zyskają niepowtarzalny i bardziej wykwintny smak. Oczywiście, jeśli nie lubicie koniaku, możecie go pominąć lub zastąpić innym alkoholem.

Trufle idealnie sprawdzą się spotkań rodzinnych, imprez oraz domówek. Wasi gośćcie będą nimi zachwyceni.

Przepis na trufle czekoladowe z koniakiem

Składniki na trufle czekoladowe z koniakiem:

  • 200 mililitrów słodkiej śmietanki 36%
  • 200 gramów gorzkiej czekolady dobrej jakości
  • Kakao do obtoczenia
  • 50 mililitrów koniaku.

Jak zrobić trufle czekoladowe z koniakiem?

Na początek czekoladę pokrój na niezbyt duże kawałki. Zalej ją śmietanką i umieść w kąpieli wodnej (w szklanej lub metalowej misce, nad garnkiem z gotującą się wodą). Cały czas mieszaj, do momentu aż czekolada zupełnie się roztopi.

Następnie masę czekoladową lekko ubij przy pomocy widelca lub trzepaczki. Na tym etapie należy dodać koniak lub inne, wybrane przez nas dodatki. Dokładnie wymieszaj, aż do momentu kiedy składniki się ze sobą połączą. Odstaw w chłodne miejsce na 2-3 godziny.

Gdy masa stężeje, uformujemy nieduże kulki. Pamiętaj, że nie muszą być idealne – mogą mieć nieregularne kształty.

Aby uniknąć bałaganu, masę truflową możesz przełożyć do rękawa cukierniczego (bez dodatkowej końcówki), a następnie z jego pomocą wyciskać niewielkie trufle. Każdą czekoladkę obtocz dokładnie w kakao. Przełóż je do lodówki na ok. godzinę. Gdy trufle nieco stwardnieją, są gotowe do jedzenia.

Smak trufli możesz dowolnie modyfikować, zgodnie ze swoimi upodobaniami. Masę możesz podzielić na kilka części, do każdej z nich dodając inny dodatek smakowy, w ten sposób stworzysz swoją własną kolekcję pralinek. Polecam dodanie np. skórki z pomarańczy i cytryny, sproszkowanego chilli, drobno posiekanych orzechów laskowych, różnych rodzajów alkoholu lub ekstraktu miętowego.

Zobacz inne przepisy na desery:

Zobacz ostatnie przepisy:



KOMENTARZE