Prosty chleb razowy na sodzie

Prosty chleb razowy na sodzie

Lubię od czasu do czasu upiec sama chleb. Zazwyczaj nie jest to pracochłonne, a finalny efekt zawsze napawa mnie dumą. Zwłaszcza, że odnoszę wrażenie, iż każdy kolejny upieczony przeze mnie bochenek jest lepszy. A do tego zapach jaki roznosi się po domu jest niezwykle kojący.

Dzisiaj przedstawiam Wam jeden z moich ulubionych przepisów na chleb razowy. Robi się go niezwykle szybko. Szybszy od niego jest chyba jedynie damper – australijski chleb z buszu, na który przepis znajdziecie tutaj. Nie wymaga zakwasu, ani nawet długiego zagniatania. A do tego maślanka nadaje mu cudowny smak. Problemem jest jedynie to, że znika tak samo szybko jak się go przygotowuje ;)

Potrzebujemy:

  • 250 g mąki razowej
  • 250 g mąki pszennej + naddatek do oprószenia
  • 1 łyżka ciemnego cukru
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 400 g maślanki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 garści ziaren słonecznika

Przygotowanie tego chleba nie wymaga w zasadzie żadnej większej filozofii. Zacznijmy od wymieszania suchych składników, a następnie dodajemy do nich maślankę, przecier oraz garść ziaren słonecznika.

Wszystko mieszamy ze sobą – tutaj wybór należy do nas, czy chcemy robić to ręcznie czy posłużyć się mikserem. Ja wybrałam mikser, bo robi to szybciej, a poza tym masa będzie dosyć luźna i lepiąca, ale jeśli lubicie czasem trochę się pobrudzić to śmiało :)

Nie musicie wyrabiać ciasta długo. Wystarczy kilka chwil, aby składniki się ze sobą połączyły w miarę jednolicie. Następnie ciasto przekładamy do foremki i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pierwsze 15 minut pieczemy w temperaturze 200 stopni, a następnie obniżamy temperaturę do 180 i pieczemy jeszcze 40-45 minut.



KOMENTARZE