Caprese na toście

Caprese na toście

Włoskie caprese na toście, czyli jak w banalnie prosty sposób cieszyć się zniewalająco pysznym śniadaniem.

Człowiek wraca przemarznięty ze spaceru i marzy tylko o tym, żeby zjeść coś na szybko i na ciepło. Właśnie w takiej sytuacji powstała moja wariacja na temat klasycznego włoskiego caprese.

Mieszkańcy półwyspu Apenińskiego znani są ze swojego zamiłowania do niesamowicie prostej kuchni. To niekomplikowanie sobie życia zbyt wyrafinowanymi przepisami opanowali do takiej perfekcji, że nie ma popularniejszej kuchni na świecie niż właśnie włoska. Caprese to jeden z przykładów tego, jak w prosty sposób można podbić ludzkie podniebienia.

Caprese to rodzaj włoskiej, bardzo prostej sałatki, w której wykorzystuje się położone na przemian pokrojone pomidory oraz plastry mozzarelli. Całość skrapiana jest oliwą z oliwek i doprawiana pieprzem i bazylią. Ja jednak chcę pokazać wam, jak można zrobić caprese w zupełnie innej odsłonie.

Przepis może przypominać inny śniadaniowy klasyk prosto z Włoch, czyli bruschettę, która doczekała się wielu wariacji.

Przepis na caprese na toście?

Składniki na caprese na toście:

  • Dwa pomidory
  • Jedna duża mozzarella
  • Dwie kromki chleba
  • Ząbek czosnku
  • Sól
  • Pieprz
  • Bazylia.

Jak zrobić caprese na toście?

W tym przepisie wszystko pójdzie bardzo szybko. Tu na prawdę nie ma żadnej filozofii: dwa pomidory kroimy w kostkę, w podobny sposób postępujemy też z mozzarellą. Następnie wszystko mieszamy razem.

Czas na kolejny krok. Zmieszany ser z pomidorami wykładamy na grzanki – które wcześniej upiekliśmy na patelni, smarując je masłem oraz wcierając w nie czosnek – posypujemy posiekaną bazylią i zapiekamy do momentu aż ser się lekko rozpuści. Dopiero teraz solimy i pieprzymy, żeby wcześniej nie wyciągnąć wody z pomidora i wszystkiego za bardzo nie rozmoczyć. Nie chcemy przecież z naszych grzanek zrobić papki.

Równie dobrze smakowałoby bez zapiekania, ale wybierając ciepłe i bardziej ciepłe wybrałam ten bardziej ciepły wariant.

Zobacz też inne przepisy na śniadania:

Zobacz najnowsze przepisy:



KOMENTARZE