Zapiekane ziemniaki

Zapiekane ziemniaki

W dzisiejszym wpisie  proponuję zdecydowanie większe porcje, gdyż tak się złożyło, że mamy dużo ludzi do nakarmienia. Na stół wjeżdża przekąska idealna, czyli zapiekane ziemniaki! To przepis, który pozwoli nasycić nawet największych głodomorów oraz będzie kapitalnym rozwiązaniem na wszelakiego rodzaju imprezy w szerszym gronie.

Przy okazji przyznam się przed wami, że jestem naprawdę ogromną fanką ziemniaków, gdyż mogłabym je jeść codziennie i w niemal każdej postaci – pieczone, gotowane, smażone, jako dodatek oraz pełnoprawne danie. To jednak temat na inną opowieść. Skupmy się dzisiejszej gwieździe.

Przepis na zapiekane ziemniaki:

Składniki na zapiekane ziemniaki:

  • 2 kilogramy dużych ziemniaków
  • 100 gramów miękkiego masła
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 jajka
  • 2 duże papryki
  • pęczek szczypiorku
  • Jedna duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól
  • Pieprz
  • Rozmaryn
  • Sok z połówki cytryny
  • 200 gramów sera żółtego

Jak zrobić zapiekane ziemniaki?

2 kilogramy dużych ziemniaków w skórkach należy nakłuć widelcem i posolić, a następnie wstawić na 1,5 godziny do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Po upieczeniu przekroić je na pół, a gdy trochę ostygną, należy wydrążyć je łyżeczką, uważając, żeby nie uszkodzić przypieczonej skórki.

W dalszej kolejności należy je dokładnie ugnieść i wyrobić na jednolitą masę razem z 100 gramami miękkiego masła, 3 łyżkami kwaśnej śmietany i  2 jajkami. Do masy dodajemy drobno pokrojoną paprykę, posiekany pęczek szczypiorku i lekko podsmażoną, sporą cebulę z dwoma ząbkami czosnku. Przyprawiamy solą, pieprzem, i rozmarynem oraz dodajemy też sok z połówki cytryny , a na sam koniec dodajemy sporo startego żółtego sera.

Tak powstałą masą faszerujemy wydrążone skórki ziemniaków, a następnie posypujemy serem i zapiekamy przez około 30 minut, do momentu aż nie nabiorą rumianego koloru. I to w zasadzie tyle!

Zobacz też inne przepisy na dodatki do obiadów:

Zobacz najnowsze przepisy:



KOMENTARZE