Puree z selera – dodatek do obiadu

Puree z selera – dodatek do obiadu

Jakiś czas temu pokazywałam wam przepis na selera pieczonego w całości (przepis tutaj). Dzisiaj postawiłam na coś nieco mniej pracochłonnego, co z pewnością świetnie sprawdzi się np. na niedzielny obiad. Puree z selera zawsze błyskawicznie znika z talerzy i jest równie smaczne (o ile nie smaczniejsze) co jego ziemniaczany odpowiednik. Koniecznie spróbujcie!

Przepis na puree z selera

Składniki:

  • 1 średniej wielkości seler
  • 250 ml mleka
  • 3 łyżeczki masła
  • 2 łyżki śmietany
  • szczypta białego pieprzu
  • duża szczypta soli
  • łyżeczka soku z cytryny
  • świeże listki majeranku lub tymianku do dekoracji

Jak zrobić puree z selera?

Obierz selera i dokładnie go oczyść. Pokrój w średniej wielkości kostkę. Zalej mlekiem i gotuj do momentu aż seler będzie bardzo miękki. W razie potrzeby dodaj nieco więcej mleka.

Odcedź selera, zostawiając nadmiar płynu. Dodaj do selera masło, śmietanę, sól, pieprz i sok z cytryny, a następnie zmiksuj na gładką masę. Jeśli puree będzie zbyt gęste, dodaj nieco mleka, w którym gotował się seler. Udekoruj listkami majeranku lub tymianku.



KOMENTARZE