Rabarbar na słono – sałatka z rabarbaru do ryb i mięs

Rabarbar na słono – sałatka z rabarbaru do ryb i mięs

No dobrze. Wiem – dla niektórych jak rabarbar to tylko w ciastach lub kompotach. Właściwie to chyba dla większości, bo raczej trudno znaleźć wytrawne przepisy z jego wykorzystaniem, a szkoda bo świetnie się sprawdza. W tym roku zdecydowałam się przełamać rabarbarowe schematy i zrobić z nim coś nowego. Świeży rabarbar zawsze kojarzył mi się z dzieciństwem, kiedy siedziałam u babci i maczałam go w cukrze. Dzisiaj też na surowo, ale bez cukru;)

W ten sposób powstała ta niezwykle prosta, lekko kwaśna sałatka, którą świetnie podkreśli smak przede wszystkim dań z rybami. Doskonale nada się także do delikatnych mięs np. kurczaka. Poniżej znajdziecie wersję podstawową.

W późniejszych eksperymentach do sałatki trafiła też m.in papryka i kukurydza. Mam nadzieję, że wy też pobawicie się kiedyś tym przepisem. Koniecznie podzielcie się efektami!

Potrzebujemy:

  • 2-3 gałązki rabarbaru (nie musi być bardzo różowy)
  • pęczek rzodkiewek
  • łyżeczka płynnego miodu
  • 2 łyżki oliwy czosnkowej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • świeżo zmielony pieprz
  • szczypta soli
  • spora szczypta chilli
  • listki świeżego tyminaku

Rabarbar kroimy na cieniutkie płatki. Najlepiej w tym celu wykorzystać obieraczkę do warzyw, ale jeśli poradzicie sobie nożem to także droga wolna :) Rzodkiewki także kroimy w plasterki. Jeśli chcecie żeby rabarbar ładnie się poskręcał wrzućcie go na kilka chwil do lodowatej wody.

Z miodu, oliwy, soku z cytryny, pieprzu, soli i chili przygotujcie szybki dressing. Wystarczy, że wszystkie składniki wymieszacie dokładnie np. wstrząsając słoiczkiem.

Rabarbar mieszamy z rzodkiewką i polewamy dressingiem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 10-15 minut, by rabarbar się zamacerował i lekko puścił sok, który wzbogaci nasz dressing. Po tym czasie sałatka jest idealna do zjedzenia. Zwłaszcza w upalne dni :)



KOMENTARZE