Rachatłukum, lokum, turkish delight

Rachatłukum, lokum, turkish delight

Rachatłukum, lokum lub turkish delight – pyszny deser, który z pewnością zadowoli każdego miłośnika słodkości.Nazw tego smakołyka jest wiele, a każda kolejna bardziej tajemnicza. No bo tak naprawdę czy nazwa rachatłukum lub lokum istnieje w powszechnej świadomości i wywołuje jakieś jednoznaczne skojarzenia? Być może nieco więcej osób zareaguje na nazwę turkish delight, a to za sprawą nieoczekiwanej popularności w naszym kraju serialu, traktującego o losach dworu pewnego sułtana. Jednak nadal nie będzie to jakaś wyjątkowo wielka grupa. 

Rachatłukum z pewnością nigdy nie będzie miało w naszym kraju tylu zwolenników co sernik lub szarlotka. I mało które dziecko poprosi mamę o zrobienie lokum zamiast lodów. Mimo wszystko turkish delight warto poznać, przygotować i spróbować, bo jest tego warte.

Ten deser zwykle podaje się w postaci obtoczonych w cukrze pudrze kostek. Są słodkie i lekko ciągnące. Rachatłukum z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom krówek ciągutek.

Przepis na rachatłukum, lokum, turkish delight

Przepis na rachatłukum, lokum, turkish delight

Składniki:

  • 2 szklanki wody
  • 2,5 szklanki cukru białego
  • 15 łyżek skrobi kukurydzianej
  • łyżka soku z cytryny
  • 4 łyżki konfitury z płatków róży ( >> przepis na konfiturę z płatków róży <<)
  • 2 łyżki wody różanej
  • cukier puder
  • łyżeczka masła

Jak zrobić rachatłukum, lokum, turkish delight

Wymieszaj skrobię kukurydzianą w połowie szklanki wody, tak aby uzyskać niezbyt gęstą, jednolitą zawiesinę (podobnie, jak w przypadku robienia kisielu).

Wsyp cukier do średniej wielkości garnka. Wlej 1,5  szklanki wody. Doprowadź do wrzenia i gotuj do momentu aż cukier całkowicie się rozpuści. Do syropu cukrowego wlej przygotowaną wcześniej skrobię i wodę.

Gotuj i mieszaj energicznie przez około 10 minut – masa powinna wyraźnie zgęstnieć i stać się całkiem zwarta. Dodaj sok z cytryny, wodę różaną oraz konfiturę z róży. Dokładnie wymieszaj i zdejmij z ognia.

Niezbyt wysoką, prostokątną foremkę wysmaruj masłem. Przełóż do niej masę cukrową i odstaw ją do całkowitego wystygnięcia (najlepiej na całą noc).

Pokrój masę w niezbyt dużą kostkę. Obtocz dokładnie w cukrze pudrze i gotowe.

Przepis na rachatłukum, lokum, turkish delight
Przepis na rachatłukum, lokum, turkish delight


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *