Racuchy ze smażonym twarogiem

Racuchy ze smażonym twarogiem

Jeśli kiedykolwiek zastanawialiście się nad tym, co jest najlepszym weekendowym jedzeniem, mak dla Was prostą odpowiedź.Jak dla mnie, sobotnio-niedzielne leniuchowanie nie może obyć się bez wszelkiego rodzaju placuszków, racuszków, naleśniczków i wszystkim im podobnym cudom z patelni. Nie znam nikogo, kto byłby w stanie się im oprzeć. Co więcej, ich przygotowywanie bardzo mnie relaksuje, a cały dom wypełnia się wówczas tak pięknym zapachem, że możnaby je jeść wprost z patelni.

Dzisiaj mam dla was przepis na racuchy ze smażonym twarogiem. To doskonały sposób na wykorzystanie nieco starszego sera. Mam też cenne info dla wszystkich liczących kalorie. Ser smażymy bez tłuszczu, a same racuszki doskonale udadzą sie także, jeśli upieczcie je w piekarniku.

Racuchy ze smażonym twarogiem

Potrzebujemy:

  • 400 gramów białego sera
  • 2 nieduże jaja
  • 4 łyżki mąki
  • 100 ml mleka
  • Pół łyżeczki kardamonu
  • Ziarenka z połowy laski wanilii
  • 2 łyżki cukru
  • Pół łyżeczki imbiru
  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 duże jabłka

Do podania:

  • Konfitura malinowa
  • Miód

Ser rozdrabniamy na patelni, podsmażamy go przez ok. 10 minut na patelni, do momentu aż się rozuści i lekko przyrumieni, tworząc jednolitą i gęstą masę. Jeśli wasz sr puści wodę, nie przejmujcie się – wystarczy potrzymać go nieco dłużej na patelni, czekając aż woda odparuje. Następnie, w robocie kuchennym ucieramy ser, razem z jajkami, mlekiem oraz wszystkimi przyprawami.

Kolejnym krokiem jest stopniowe dodawanie cukru, mąki i proszku do pieczenia. Mieszamy do momentu uzyskania gładkiej masy. Ostatnim etapem przygotowywania masy jest dodanie do niej jabłek pokrojonych w grube cząstki. Masę mieszamy ręcznie, uważając, aby nie połamać jabłek

Porcję masy wykładamy łyżką na gorący olej. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy z konfiturą malinową i miodem.



KOMENTARZE