Razowe tosty z fasolką

Razowe tosty z fasolką

Zawsze gdy nadarzy się jakaś specjalna okazja mój mężczyzna życzy sobie tylko jednego – brytyjskiego śniadania.  Wiadomo, że to prawdziwy śniadaniowy kombajn. Ja, chcąc jeszcze móc się ruszać po śniadaniu, wykorzystuję okazję i z jednego z obowiązkowych składników brytyjskiego śniadania przygotowuję moje ukochane tosty.

Będziemy potrzebować 

  • 2 kromki ciemnego pieczywa
  • Puszkę białej fasoli (ja używam drobnej, suszonej, którą moczę przez noc, ale możecie ułatwić sobie życie :)*
  • 2 pomidory
  • ok. 4 łyżeczek pasty pomidorowej
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • kilka kropel soku z cytryny
  • sól, pieprz

Zacznijmy od ugotowania namoczonej fasoli tak by była miękka. W tym samym czasie musimy zrobić jeszcze dwie rzeczy. Po pierwsze na suchej patelni ugrillować tosty i delikatnie natrzeć je czosnkiem.

Po drugie musimy przygotować prosty sos pomidorowy. Potrzebujemy do niego pokrojonej w drobną kostkę cebuli i posiekanego ząbka czosnku, którym nacieraliśmy tosty. Wrzucamy je na patelnię z niewielką ilością oliwy, solimy i czekamy aż cebula się zeszkli. Po kilku minutach dorzucamy pomidory pokrojone w kostkę, przykrywamy i dajemy im kilka chwil by się rozpadły, a nadmiar wody odparował. Teraz będziemy musieli dodać już tylko pastę pomidorową, przyprawy, sok z cytryny no i oczywiście fasolkę. Wszystko przekładamy na tosty i gotowe.



KOMENTARZE