Roladki z kurczaka z oliwkami i soczewicą

Roladki z kurczaka z oliwkami i soczewicą

Doskonały pomysł na niedzielny obiad, który będzie czymś innym niż tradycyjnym schabowym z ziemniakami. Nie zrozumcie mnie źle – nie mam nic przeciwko schabowym z ziemniakami, jednak nawet taka klasyka może się znudzić.

Tymczasem wystarczy kilka prostych składników, aby wasz obiad nabrał zupełnie nowego wyrazu. Co ważne – roladki i soczewicę możecie przygotować z wyprzedzeniem i włożyć je do zamrażarki, gdzie będą czekać na swoją kolej.

Przepis na roladki z kurczaka z oliwkami

  • 2 piersi z kurczaka
  • 120 g zielonych oliwek
  • Pół pęczka pietruszki
  • Sól, pieprz
  • 2 łyżki sera ricotta

Jak zrobić roladki z kurczaka z oliwkami?

Piersi kurczaka przekrój wzdłuż, tak aby uzyskać dwa kotlety. Każdy z nich rozbij cienko przy pomocy tłuczka – uważaj, aby go nie rozerwać mięsa. Kotlety osusz oraz oprósz solą i pieprzem.

Oliwki oraz natkę pietruszki posiekaj bardzo drobno. Wymieszaj z ricottą, tak by uzyskać gęstą i w miarę jednolitą  masę. Porcję nadzienia wyłóż wzdłuż dłuższego boku kotletów. Zawiń ciasno, formując roladki. Zwiąż je przy pomocy sznurka spożywczego lub wykałaczek. Roladki przełóż do lodówki na ok. pół godziny.

Mięso obsmażaj z każdej strony do momentu uzyskania złocistego koloru – ok. 10-15 minut. Po usmażeniu mięso powinno odpocząć ok. 5 minut. Zdejmij sznurek lub wykałaczki i pokrój na nieduże kawałki. Podawaj z soczewicą.

Przepis na soczewicę – dodatek do obiadu

  • 100 g zielonej soczewicy
  • Sól, pieprz
  • 1 łyżeczka suszonej szałwii
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka skórki startej z cytryny
  • ¼ pęczka pietruszki
  • Duża szczypta chilli

Jak zrobić soczewicę – dodatek do obiadu ?

Soczewicę wypłucz na sitku, a następnie przesyp ją do rondelka i zalej wodą, tak by przykrywała ją na ok. 2 cm. Dodaj sól, pieprz, suszoną szałwię, 1 posiekany ząbek czosnku oraz oliwę. Gotuj na niedużym ogniu przez około 20 minut, tak aby soczewica była al dente. Po tym czasie odlej nadmiar płynu, dodaj łyżeczkę masła oraz rozgnieciony ząbek czosnku, miód, posiekaną natkę pietruszki, sok i skórkę z cytryny. Dokładnie wymieszaj, dopraw chilli. Podawaj na ciepło razem z roladką z kurczaka.



KOMENTARZE