Ryba po grecku

Ryba po grecku

W Boże Narodzenie ryba po grecku jest dla mnie pozycją obowiązkową. Też ją lubicie?Wiadomo, na wigilijnym stole musi pojawić się m.in. barszcz czerwony na zakwasie, uszka, śledź oraz kapusta z grzybami. Jednak moim ulubionym daniem jest bez wątpienia ryba po grecku. Kiedy wszyscy zajadają się różnego rodzaju sałatkami lub odgrzewają kolejną porcję karpia, ja zawsze sięgam po nią.

Skąd nazwa ryba po grecku?

Właściwie ciężko to wyjaśnić. Z pewnością nie dlatego, że przepis ten przywędrował do nas gdzieś z Grecji. Ponoć jest to nasza polska wariacja i mieszanka wyobrażeń na temat tego, co serwuje się gdzieś w cieniu Akropolu. Scheda po czasach, kiedy podróżowanie w tamte rejony świata nie było tak proste. Właściwie jaka by nie była historia ryby po grecku, nic nie zmieni faktu, że jest to naprawdę pyszne danie i jeśli do tej pory go nie przygotowywaliście, koniecznie to zmieńcie.

Przepis: ryba po grecku

Ryba po grecku składniki:

  • 700 g filetów z dorsza (lub innej, białej ryby np. mintaja, waga po rozmrożeniu)
  • mąka
  • bułka tarta
  • sól, pieprz
  • jajko
  • olej

Ryba po grecku – farsz warzywny:

  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • Nieduży kawałek selera
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g koncentratu pomidorowego
  • 300 ml wody
  • 1 liść laurowy
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • sól, pieprz
  • olej

Ryba po grecku – jak zrobić?

Podziel filety rybne na mniejsze kawałki o szerokości 3-4 centymetrów. Każdy z nich oprósz solą oraz opieprzem. Następnie opanieruj rybę obtaczając ją kolejno w mące, rozmąconym jajku oraz bułce tartej. Wszystkie kawałki smaż z obu stron na rozgrzanym oleju do momentu aż będą złociste.

Marchewkę, pietruszkę oraz selera obierz oraz zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj liść laurowy oraz ziele angielskie. Zalej wodą i gotuj przez około 15-20 minut, do momentu aż warzywa zmiękną.

Na patelni zrumień pokrojoną drobno cebulę oraz czosnek. Dodaj do nich ugotowane warzywa oraz wywar, w którym się gotowały. Dodaj przecier, paprykę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj i gotuj do momentu, aż nadmiar płynu odparuje. Powinieneś otrzymać gęstą masę warzywną.

Obsmażone kawałki ryby ułóż na płaskim półmisku, a następnie rozłóż na nich grubą warstwę warzyw. Odłóż na noc do lodówki, aby wszystkie smaki połączyły się ze sobą.



KOMENTARZE