Sałatka z ciecierzycy i grillowanych warzyw

Sałatka z ciecierzycy i grillowanych warzyw

Przepis powstał trochę przypadkiem, kiedy eksperymentowałam przygotowując przepisy dla Delikatesów Alma do ich ulotki Grill Party (klik). Temat był bardzo wdzięczny i stwierdziłam, że to świetna okazja, by pokazać, że grillowanie to nie tylko nudna kiełbacha i karkówka. Może być ciekawiej i oryginalniej. W ten sposób powstały przepisy, które niedawno publikowałam na blogu. Między innymi:

Do nich dołącza także ta sałatka – sycąca, a jednocześnie odświeżająca. Mam nadzieję, że przy okazji zbliżających się grillowych uczt, któryś z tych przepisów zagości na Waszych stołach.

Potrzebujemy:

  •     Puszka ciecierzycy 
  • 2 czerwone papryki
  • 1 duża czerwona cebula
  • 2 dojrzałe pomidory
  • 1 bakłażan
  • Oliwa z oliwek
  • Mięta ogrodowa
  • Pietruszka
  • Bazylia
  • ser feta
  • Oliwki czarne
  • sól

Dressing:

  • sok z połówki cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka ostrej musztardy

Paprykę i cebulę kroimy w ósemki, bakłażana w bardzo dużą kostkę. Warzywa skrapiamy oliwą z oliwek, solimy i grillujemy często obracając aż będą miękkie (ok. 10 minut). Upieczone warzywa mieszamy z odsączoną ciecierzycą. Większe kawałki papryki możemy przekroić na pół, a cebulę podzielić na podzielić na piórka. Dodajemy także przekrojone na pół oliwki i pomidora pokrojonego w grubą kostkę.

Składniki na dressing umieszczamy w słoiczku. Dodajemy do nich soki jakie puściły warzywa po grillowaniu. Mocno wstrząsamy. Sałatkę skrapiamy dressingiem i dokładnie mieszamy. Przed podaniem dodajemy dużą ilość ziół (proporcje wedle uznania) oraz pokruszoną fetę.



KOMENTARZE