Sałatka hawajska

Sałatka hawajska

Grill, impreza lub wizyta niespodziewanych gości? Sałatka hawajska zawsze się sprawdza!

To jeden z tych przepisów, które naprawdę warto zapamiętać. Sałatka hawajska jest tania, smaczna i wyjątkowo prosta do zrobienia. Właściwie to kwestia pokrojenia kilku składników i otwarcia paru puszek. Naprawdę szybka sprawa.

Sałatkę hawajską przypominam sobie za każdym razem, kiedy wpadają niezapowiedziani goście lub szykuje się jakaś większa impreza. Ekspresowo znika z talerzy, a zrobienie jej w większych ilościach jest banalnie proste.

Możecie śmiało poeksperymentować z przyprawami, w których obtoczycie kurczaka – w ten sposób sałatka nabierze jeszcze ciekawszego smaku. Zamiast piersi kurczaka w sałatce świetnie sprawdzi się też wędzony kurczak lub szynka. Efekt będzie równie pyszny.

A wy? Jakie sałatki najczęściej przygotowujecie, kiedy nie macie zbyt wiele czasu lub ochoty na spędzanie zbyt wiele czasu w kuchni? Może jakieś sałatki makaronowe lub z kuskusem? Chętnie poznam wasze propozycje, bo takich przepisów nigdy zbyt wiele.

Przepis: Sałatka hawajska

Sałatka hawajska: składniki

  • 1 duża pierś z kurczaka
  • Duża szczypta papryki w proszku
  • Łyżka oleju
  • 180 g selera konserwowego
  • 150 g kukurydzy
  • 200 g ananasa z puszki
  • 100 g sera żółtego (np. gouda)
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 jajka
  • Sól, pieprz
  • Pół pęczka szczypiorku

Sałatka hawajska – jak zrobić?

Pierś  z kurczaka pokrój w niedużą kostkę, oprósz papryką, solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj, aby przyprawy dokładnie obtoczyły mięso. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, a następnie obsmaż kurczaka do momentu uzyskania złotego koloru.

Jajka ugotuj na twardo i pokrój je w kostkę. Ananasa również pokrój w niedużą kostkę, a następnie wymieszaj go z odsączonym selerem, serem startym na tarce o grubych oczkach, jajkami, kukurydzą i podsmażonym kurczakiem. Dodaj majonez oraz drobno posiekany szczypiorek. Całość dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.  Jeśli uznasz to za konieczne, możesz dodać więcej majonezu.

Sałatka najlepiej smakuje, gdy przegryzie się w lodówce przez kilka godzin.

Zobacz też inne przepisy na sałatki:

>> Sałatka z kukurydzy

>> Ziemniaczana sałatka na grilla

>> Sałatka z fasolką szparagową

>> Ziemniaczana sałatka z bobem

>> Surówka z czerwoną kapustą

>> Kuskus na grilla

>> Sałatka z wędzonym kurczakiem i tortellini



KOMENTARZE