Sałatka z pieczonych młodych ziemniaków i fasolki szparagowej

Sałatka z pieczonych młodych ziemniaków i fasolki szparagowej

Zgodnie z Waszą prośbą, przepis na sałatkę ziemniaczaną z fasolką szparagową wbił się na sam początek kolejki czekającej na publikację. Mam nadzieję, że przypadnie wam do gustu, bo ja zakochałam się od pierwszego spróbowania.

Kiedy wrzuciłam na Instagrama (jeśli nie obserwujesz, szybko nadrób zaległości -> KLIK) dostałam od was masę wiadomości z prośbą o szybkie udostępnienie tego przepisu. W sumie wam się nie dziwię, bo już na pierwszy rzut oka widać, że będzie pysznie – delikatnie słodkie, pieczone młode ziemniaczki, do tego zielona fasolka szparagowa i soczyste pomidorki. Idealny, letni obiad.

Przepis na sałatkę z młodych ziemniaków i fasolki szparagowej

Składniki na sałatkę z młodych ziemniaków i fasolki szparagowej

  • 400 g małych, młodych ziemniaków
  • 200 g zielonej fasolki szparagowej
  • 10 dojrzałych pomidorków koktajlowych
  • pół łyżeczki tymianku
  • pół łyżeczki oregano
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • koperek (wedle uznania)

Jak zrobić sałatkę z młodych ziemniaków i fasolki szparagowej

Zacznij od upieczenia młodych ziemniaków. Moim zdaniem najlepiej smakują obrane, ale jeśli nie masz cierpliwości ich obierać, możesz upiec je w skórkach.

Obrane (lub dokładnie wyszorowane) ziemniaki przekrój na polówki. Te większe, pokrój na cztery części. Skrop je 3 łyżkami oliwy z oliwek, oprósz tymiankiem i oregano, dokładnie wymieszaj, a następnie rozłóż równomiernie w naczyniu żaroodpornym. Piecz przez ok. 25 minut w temperaturze 180-190 stopni, do momentu aż ziemniaki będą miękkie i złociste.

Gdy ziemniaki będę już prawie gotowe, przygotuj pozostałe składniki. Fasolkę szparagową oczyść. Większe strączki przekrój na pól. Przełóż do dużej miski i zalej wrzątkiem. Odstaw na ok. 7 minut. Po tym czasie odcedź fasolkę i wymieszaj ją z upieczonymi ziemniakami. Dodaj pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe. Całość dopraw świeżo mielonym pieprzem i solą. Skrop oliwą oraz sokiem z cytryny. Dodaj posiekany koperek i dokładnie wymieszaj.

Podawaj na ciepło.

Zobacz też inne przepisy na sałatki

Zobacz też nowe przepisy



KOMENTARZE