Sałatka z fasolką szparagową

Sałatka z fasolką szparagową

Sałatka z fasolką szparagową to przepis mojej mamy, który bardzo często gości na naszych rodzinnych imprezach.

Przepis na tę sałatkę otrzymałam od mojej mamy, która od kilku już dobrych lat przygotowuje ją na różnego rodzaju uroczystości rodzinne w tym imieniny i urodziny. Dlatego właśnie bardzo często mówi na nią “sałatka imieninowa”. Składniki czasem lekko się zmieniają, jednak co do zasady trzon pozostaje ten sam: fasolka, grzyby, jajka i sos majonezowo-jogurtowy.

Co do grzybów macie pełną dowolność. Mamcia najczęściej używa marynowanych grzybów własnej roboty, które wcześniej uzbierała wspólnie z tatą. Jeśli nie posiadacie takich, możecie wykorzystać np. małe, marynowane pieczarki. One także nadadzą sałatce lekko kwaśnego posmaku. Ciekawą opcję są również zblanszowane lub przesmażone grzyby leśne, ale w takim wypadku warto dodać do sosu nieco więcej soku z cytryny, aby całość była bardziej wyrazista i charakterna.

Koniecznie przetestujcie ten przepis i dajcie mi znać w komentarzach, jak smakowała wam sałatka z fasolką szparagową z przepisu mojej mamy!

Sałatka z fasolką szparagową

Przepis: sałatka z fasolką szparagową

Składniki – sałatka z fasolką szparagową:

  • 300 g żółtej fasolki szparagowej (może być mrożona)
  • 4 jajka
  • 250 g marynowanych grzybów leśnych (mogą też być marynowane pieczarki)
  • 150 g kukurydzy z puszki
  • 1 nieduża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • Łyżeczka soku z cytryny
  • Sól, pieprz
  • Pęczek koperku

Sałatka z fasolką szparagową – jak zrobić?

Przygotowanie sałatki zacznij od szybkiego obgotowania fasolki szparagowej. Wrzuć ją do osolonego wrzątku na około 4 minuty – powinna lekko zmięknąć, ale wciąż być sprężysta i lekko chrupiąca. Czas gotowania zależy od wielkości i grubości strączków. Po ugotowaniu, przepłucz fasolkę zimną wodą.

Jeżeli fasolka jest bardzo duża, pokrój ją na kawałki o długości około 4-5 cm.

Cebulę posiekaj bardzo drobno. Jajka ugotuj na twardo i pokrój w półplasterki. Kukurydzę z puszki odcedź na sitku, a koperek drobno posiekaj.

Marynowane grzybki pokrój na połówki lub ćwiartki (w zależności od ich wielkości). Dodaj je do dużej miski razem z fasolką, kukurydzą, jajkami i cebulką.

Przygotuj sos: zmieszaj ze sobą majonez, jogurt naturalny, sok z cytryny i starty na tarce ząbek czosnku. Następnie dodaj go do warzyw  razem z koperkiem. Całość dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Dokładnie wymieszaj i odstaw na minimum pół godziny w chłodne miejsce, aby wszystkie smaki się połączyły.

Zobacz też inne przepisy na sałatki:

 



KOMENTARZE