Siekany sos wielkanocny

Siekany sos wielkanocny

Siekany sos wielkanocny to doskonały dodatek do mięs, kanapek i pasztetów

Na wielkanocnym stole musi pojawić się kilka tradycyjnych dań, takich jak żurek lub barszcz biały. Jednak tuż obok nich z pewnością znajdzie się miejsce na kilka nowości. W tym roku, takimi kulinarnymi eksperymentami w moim domu będą np. warzywne pasztety, które z powodzeniem mogą konkurować z tymi mięsnymi.

W czasie świątecznych przygotowań dosyć przypadkowo powstał także sos, na który przepis przedstawiam wam dzisiaj. Zwykle w moim domu podawało się tradycyjny, gładki sos chrzanowy. Mam jednak przeczucie graniczące z pewnością, że siekany sos wielkanocny w tym wydaniu z pewnością spodoba się moim bliskim.

Tak przygotowany sos fantastycznie sprawdzi się w roli dodatku do wielkanocnych szynek, pieczeni i pasztetów. Możecie również dodać go do warzyw lub jajek – świetnie podkreśli ich smak.

Pamiętajcie, że to tylko jeden z wariantów takiego sosu – możecie modyfikować jego smak, dodając np. drobno pokrojoną cebulę lub wędzoną wędlinę. Z większą ilością dodatków, a z mniejszą ilością majonezu i jogurtu, otrzymacie pyszną pastę, która świetnie nada się na kanapki. Dajcie się ponieść kulinarnej fantazji, a gwarantuję, że nie pożałujecie.

Przepis na siekany sos wielkanocny

Składniki:

  • 2 jajka
  • 5 rzodkiewek
  • Ok. 10 cm kawałek zielonego ogórka
  • Pół pęczka koperku
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • Świeżo mielony pieprz, sól

Jak zrobić siekany sos wielkanocny?

Jajka ugotuj na twardo, a następnie posiekaj je w drobną kostkę. W podobny sposób posiekaj rzodkiewkę oraz ogórka. Kawałki powinny być niezbyt duże, ale jednak wciąż wyczuwalne w sosie.

Posiekane składniki przełóż do miski. Dodaj do nich drobno pokrojony koperek, majonez, jogurt oraz chrzan. Dopraw  dobrze solą i pieprzem. Jeśli uważasz za stosowne, możesz dodać  więcej chrzanu, aby sos był bardziej wyrazisty. Przed podaniem możesz udekorować sos kiełkami rzodkiewki lub rzeżuchą.

Sos wielkanocny możesz podawać natychmiast lub przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Interesują cię przepisy na Wielkanoc? Kliknij >>tutaj<<



KOMENTARZE