Śniadanie w słoiku

Śniadanie w słoiku

Słoiki – i nie mówię tutaj – klasycznych przetworach lub kiszonkach – stały się nowym trendem kulinarnym. Ich najnowsze zastosowanie, czyli bycie praktycznym pojemnikiem na śniadanie, obiad lub kolację, sprawiło, że szkło ponownie zaczęło coraz skuteczniej wypierać plastikowe opakowania. Dlaczego właśnie słoiki? Gdyż często są dużo praktyczniejsze, zdrowsze (wiele osób nie jest przekonanych do jedzenia z plastiku) i lepsze dla klimatu (to ich przewaga nad opakowaniami jednorazowymi).

Trend na wykorzystywanie słoików do serwowania w nich pełnoprawnych posiłków dotarł do nas ze Stanów Zjednoczonych i Wielkiej Brytanii. Słoiki stały się świetnymi opakowaniami dla posiłków, które powinny być układane warstwami, czyli m.in. wspomnianych śniadań.

Słoik w idealny sposób nadaje się też na majówkowe śniadanie w plenerze. Jeśli nie usypiecie sobie na szczycie takiej górki jak jak słoik bez problemu można zakręcić i zabrać ze sobą w drogę. Z resztą to dobry pomysł nie tylko od święta, ale też do wykorzystania w pracy i na uczelni.

Dzisiaj zdecydowałam się na chłodzącą wersję letnią śniadania w słoiku.

Przepis na śniadanie w słoiku

Składniki na śniadanie w słoiku:

  • Trzy ciastka Belvita z orzechami
  • Pół banana
  • Cztery łyżki zmrożonego jogurtu naturalnego
  • Łyżeczka miodu
  • Kilka listków mięty
  • Dwie lub trzy łyżeczki musu malinowego
  • Łyżeczka orzechów włoskich
  • Gałka lodów (opcjonalnie)

Jak zrobić śniadanie w słoiku?

Na dno słoiczka wysypujemy pokruszone ciastka Belvita z orzechami.

Potem układamy warstwę bananów pokrojonych w plasterki. Kolejna warstwa to lekko zmrożony  jogurt naturalny wymieszany z łyżeczką miodu i posiekanymi listkami mięty. Następna warstwa to mus malinowy, który powstał ze zmiksowanych malin.

Następnie znów powtarzamy warstwę jogurtową i ciasteczkową. Dzieło wieńczą orzechy włoskie i banany.

Jeśli chcemy bardziej uczcić weekend to gałka lodów na szczycie z pewnością nie będzie przeszkadzać :)

Zobacz inne przepisy na śniadania:

Zobacz ostatnie przepisy:



KOMENTARZE